Blizu je, cene pa ugodne! Dežela je v času korone postala hit destinacija in še naprej pritegne pozornost turistov

Saranda's city port  at ionian sea. Albania.
Foto: master2 iz iStock

Število turistov, ki dopustujejo v Albaniji, je v zadnjih letih poskočilo. V veliki večini se je destinacija izkazala za odlično zaradi morja in sprejemljivih cen.

Pri cenah  so mnenja tistih, ki so že dopustovali v Albaniji, sicer deljena. Medtem ko nekateri trdijo, da je vse poceni in da bi za tisto, kar so v Albaniji jedli za recimo 30 evrov, na Hrvaškem verjetno plačali vsaj 100 evrov, mnogi komentirajo, da se je zaradi povečanega števila turistov »Albancem zdelo, da so Grčija in to je tudi dvignilo cene«.

Vse več turistov se zanima za počitnice v Albaniji

Albanija je v času epidemije korona virusa postala ena izmed hit destinacij. »Veliko naših popotnikov v Albanijo želi potovati z avtobusom in lastnim prevozom, možnost pa imajo tudi potovanje z letalom. Res je, letos je ta destinacija zanimiva za potovanje, razlog pa so ugodne cene in dobre plaže, ki jih je na pretek. Vse od pandemije korona virusa je postala resna konkurenca drugim destinacijam. Albanija nam je blizu, ni vam treba imeti potnega lista, dovolj je biometrična osebna izkaznica in vse skupaj, kar ponuja, pritegne kar veliko število popotnikov,« – so besede Milana Lainovića iz Nacionalnega združenja potovalnih agencij (JUTA) in lastnika turistične agencije Belvi v Srbiji.

Hotelski aranžmaji s prevozom že od 300 eur

Za aranžmaje, ki trajajo 10 dni/sedem nočitev v hotelu, se cene začnejo pri okoli 300 evrih, morje pa je že doseglo temperaturo preko 22 stopinj Celzija. Temperatura zraka se ta teden začenja dvigovati in namesto sedanjih 23-24 stopinj bo okoli 28-29 stopinj.

Dežela neokrnjene narave in serpentin

Najbolj priljubljene destinacije na Jadranskem in Jonskem morju so Drač, Saranda in Ksamil. Srbski turistični strokovnjak Boris Tot pravi: »Albanija je država z nedotaknjeno naravo, del starejše infrastrukture, in kdor se vanjo odpravi, naj ne pričakuje čarov zahodnoevropskih držav, ker to niso, temveč srečanje s specifično kulturo in način življenja, ki ga je čutiti v zraku«.

Obala albanskega morja je zelo privlačna, od severa proti jugu je več letovišč, za ljubitelje zgodovine in umetnosti pa je najbolj privlačen Drač.

Ponudbe turističnih agencij za Drač

Cena počitnic v Draču, v hotelu s tremi zvezdicami, je od 349 evrov naprej. Cena vključuje avtobusni prevoz, nastanitev v hotelu, sedem nočitev in penzion. Za otroka do treh let je cena 69 evrov, od treh do 12 let pa 199 evrov.

V hotelu s štirimi zvezdicami je paketna ponudba 409 evrov. Za otroka do štirih let je 69 evrov, za otroka od štirih do 12 let pa 239 evrov. Enoposteljna soba za odraslo osebo je 599 evrov, v dvoposteljni sobi pa je paket za tretjo osebo 319 evrov. Cena vključuje prevoz, namestitev in prehrano v hotelu.

V zelo luksuznih hotelih agencije ponujajo nočitve z zajtrkom po ceni dobrih 40 evrov. V povprečju se cene za dan s prehrano gibljejo od 50 do 180 evrov, v manj luksuznih hotelih pa so cene ugodnejše.

Saranda je kot Monako, Ksamil pa je idealen za družine

»Saranda spominja na Monako, ker je zgrajena nad morjem, na robu hriba. Nekateri hoteli imajo fantastično panoramo, ker se nahajajo nad morjem in hoteli na obali. Promenada je lepa z velikim številom kavarn in restavracij. Tam je tudi pristanišče s turističnimi ladjicami in palmami,« dodaja Tot.

Saranda se priporoča odraslim turistom in mladim, saj je veliko vzponov, medtem ko je za družine z majhnimi otroki boljša izbira Ksamil, ki ima izjemno plažo in čarobno turkizno barvo morja. Naselje je še v razvoju, a za družine z otroki so hoteli ob morju dobra izbira. Letovišče je mirno in bo všeč tistim, ki večino počitnic radi preživijo na plaži, medtem ko jim nastanitev in izleti niso zelo pomembni.

Ponudbe turističnih agencij za Saranda in Ksamil

Eden od hotelov z lastno plažo v Sarandi s tremi zvezdicami ponuja nastanitev in apartmajske storitve skupaj s prevozom že od 359 evrov, v hotelu s štirimi zvezdicami pa 10 dni, sedem nočitev, zajtrk in avtobusni prevoz od 339 evrov. Dobro razmerje med kakovostjo in ceno je v hotelu s tremi zvezdicami, aranžma znaša skupaj 339 evrov za avtobusni prevoz, penzionske storitve in nastanitev v hotelu.

Posebna ponudba velja za Ksamil, za sedem nočitev v hotelu s tremi zvezdicami po ceni 299 evrov, za dva otroka do sedem let pa je brezplačna. Hotel s štirimi zvezdicami, prenovljen, se nahaja v središču jonskega letovišča Ksamila, ponuja prenočišča, penzionske storitve po izbiri na osebo, z avtobusnim prevozom pa je cena od 489 evrov.

 

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRBlic
Prejšnji članekPrednosti in slabosti parnih čistilcev za lažjo odločitev
Naslednji članekMorda se jim je bolje izogniti! Pet vrst mesa, ki jih mesarji ne bodo kupili v trgovini z živili
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.