Bitcoin je dosegel najvišjo vrednost vseh časov

Golden bitcoin coin over defocused stock chart with copy space, Olsztyn, Poland 13 July 2021
Foto: Nastco iz iStock

Vrednost najslavnejše kriptovalute na svetu v teh dneh sega v nebo, saj je presegla 72.000 dolarjev.

Povečanje se je zgodilo potem, ko je kriptovaluta prejšnji mesec dobila zeleno luč za vključitev v investicijske projekte v ZDA. Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je z začetkom januarja prvim bitcoin skladom sicer nejevoljno odobrila trgovanje na borzi (ETF-ji).

ETF sledi cenam premoženja, kot sta zlato in obveznica, kar pomeni, da ljudje lahko vlagajo brez potrebe, da sami kupijo premoženje. Ameriška komisija ostaja skeptična glede kriptovalut, pri čemer je dejala, da v svoji odločitvi “ni niti odobrila niti podprla bitcoina”. Kljub temu je ta poteza spodbudila val vlagateljev, ki vlagajo denar v bitcoin ETF-je, ki so jih ustanovile velike investicijske družbe, kot sta BlackRock in Fidelity.

Kako se rudari bitcoin?

Vse transakcije v bitcoinih se beležijo s pomočjo tehnologije veriženja blokov, tj. blockchain. Bloki beležijo vse transakcije od začetka bitcoina do danes, teoretično pa se nič ne more spremeniti. Ko je določena transakcija izvedena, ostane zapisana za vedno.

Rudarjenje je postopek, s katerim se potrjujejo transakcije v bitcoinu, pri čemer se potrjuje, da so nove transakcije v skladu s prejšnjimi. S tem se zagotavlja, da si nihče ne more “izmisliti” transakcije in tako priti do določenih sredstev.

Kot nagrado za potrditev rudarji prejmejo nov bitcoin, kar bi moralo pokriti stroške rudarjenja. V začetnih dnevih bitcoina, je bilo rudarjenje mogoče izvesti z običajnimi računalniki ali nekaj povezanimi računalniki in je zahtevalo veliko prostora na grafičnih karticah (GPU), danes pa se uporabljajo integrirani vezja specifične uporabe (ASIC).

Grafične kartice že dolgo niso dovolj učinkovite. V prvih nekaj letih je bilo mogoče rudariti bitcoine iz majhne sobe z opremo, ki jo je mogoče kupiti v kateri koli trgovini s računalniško opremo. To ni več mogoče, saj so računske operacije, ki jih je treba izvesti, preveč kompleksne, da bi jih v razumnem času izvedel običajen računalnik.

 

 

Prejšnji članekKaj se zgodi, če imate doma pretoplo?
Naslednji članekZakaj je ALU stavbno pohištvo prva izbira?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.