Biometrična arhitektura: Stavbe v Zimbabveju zgrajene po vzoru nahajališč termitov

Vzhodni center v Harare, Zimbabve, je odličen primer zelene arhitekture in ekološko občutljivega prilagajanja. Največja pisarniška in trgovska kompleksa v državi sta namreč arhitekturni čudi, saj sta zgrajena v celoti po principih biometrične arhitekture.

Oba kompleksa je osnoval arhitekt Mick Pearce, skupaj z inženirji pri Arup Associates. Kompleksa nimata klimatskih naprav ali konvencionalnega ogrevanja, vendar sta kljub temu uravnava temperatura. Kako je to mogoče? Kompleksa sta dizajnirana po principih nahajališč afriških termitov.

 

Termiti v Zimbabveju gradijo ogromne nasipe znotraj katerih se zaredijo glivice, ki so njihov glavni vir hrane. Glive se rastejo pri natanko 30,5 stopinj Celzija. Kako to termitom uspe kljub temperaturnim razlikam med dnevom in nočjo? S stalnim odpiranjem prezračevalnih jaškov znotraj nahajališča s sistemom prilagajanja notranje toplote. Zrak se tako vsesava na spodnji del nahajališča, in nato s pomočjo blatnih sten uravnava temperaturo glivic v nahajališču. Marljivi termiti nenehno kopljejo nove zračnike in mašijo stare ter s tem uravnavajo temperaturo celo leto.

 

Eastgate Center je zgrajen pretežno iz betona in ima prezračevalni sistem, ki deluje na podoben način. Zunanji zrak, ki prihaja v kompleks, se segreje ali ohladi, v odvisnosti od tega kaj je bolj vroče, beton ali zrak. Zrak se nato odvaja v pisarne, trgovine in v medetažne prostore.

Zrak teče neprekinjeno od odprtega prostora v prvem nadstropju, nato pa ga ventilatorji potiskajo navzgor proti zgornjim nadstropjem. Sveži zrak nadomešča starega, ta pa izstopa skozi zračnike in dimnike.

 

Eastgate Center uporablja manj kot 10 odstotkov energije, kot bi jo sicer kompleks takih dimenzij potreboval za hlajenje in ogrevanje. Na ta račun se prihrani do 20 odstotkov letnih stroškov, lastniki pa so prihranili kar 3,5 milijona dolarjev ali 2,56 milijona evrov, ker jim ni bilo treba vgrajevati klimatskih in ogrevalnih naprav. Tudi stroški najemnin so zaradi tega v kompleksu bistveno nižji.

 

Kdo bi si mislil, da bo biometrična arhitektura, ki temelji na arhitekturi termitov, predstavljala eno najbolj stroškovno učinkovitih načinov grajenja večjih kompleksov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.