Bi bivali v osjem gnezdu?

Arhitekta Garvin Goepel in Christian Baumgarten sta se na natečaj modulov za drevesne hišice mladih arhitektov prijavila z modularno hišo na drevesu, imenovano Nidus Domum, ki je sestavljena iz dveh delov, navdihnjenih z osjim gnezdom. Moduli naj bi bili locirani na posestvu gradu Vibrac v Franciji in obiskovalcem dobesedno nudili pobeg iz civilizacije. Predlagata dve možnosti.

Neverjetno zavetje ukrivljenih oblik poskrbi, da se uporabniki zares tesneje povežejo z naravo. Vse, od dodajanja plasti dodajanja posameznih elementov, navdihujejo ose, ki tudi svoja gnezda gradijo po podobnem sistematičnem vzorcu. Ose svoja gnezda ovalne oblike zaščitijo s plastjo prežvečenih sekancev in kot lepilo uporabijo osjo slino. Plasti gradijo ena poleg druge, da bi zaščitile notranjo populacijo.

Moduli so namesto iz neprekinjeno velike površine/plošče sestavljeni iz posameznih delov, zaradi česar je proizvodnja in izdelava hiške na drevesu zelo prilagodljiva. Plošče je mogoče povsem prilagoditi. Posamezni elementi so zasnovani dovolj majhno, da jih je mogoče vnaprej izdelati v lokalnih tovarnah, jih hitro prevažati na gradbišča in jih enostavno sestaviti. Nato je module enostavno razstaviti in premakniti na druge lokacije.

Moduli na hiški so sestavljeni iz 24 posameznih plošč z lesenim okvirjem, ki vključuje notranjo upognjeno leseno oblogo in zunanjo oblogo iz lupine drevesa liane. Prvi modul, Nidus Dolichovespula sylvestris (gnezdo drevesne ose), se obesi z drevesa visoko nad tlemi. To nudi obiskovalcem prelep pogled nad pokrajino.

Nasprotno pa ima drugi modul Nidus Polistinae (gnezdo poljske ose) samostoječo konstrukcijo (nad jezerom). Zasnova je povišana s stebrički, zato ne potrebuje drevesa kot strukturne opore in ohranja prostor za savno. Ta savna je zgrajena po enakem sistemu in se povezuje s teraso, ki je postavljena nad gladino jezera. Uporabniki se lahko parijo v savni, preden potopite noge v hladno vodo spodaj.

bivalnik po vzoru gnezda poljske ose (Vir: Inhabitat)
bivalnik po vzoru gnezda poljske ose (Vir: Inhabitat)
VIRInhabitat
Prejšnji članekKateri so najbolj varni avtomoboli v Evropi? (Ocene za 2020)
Naslednji članekAudi se vrača v reli Dakar in Le Mans

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.