Bele strehe naj bi bile do trikrat bolj učinkovite od zelenih v boju proti podnebnim spremembam

Nove študije dokazujejo, da naj bi bile bele strehe do trikrat bolj učinkovite od zelenih v boju proti podnebnim spremembam.

Zelene strehe ponujajo veliko koristi za okolje – nudijo dodatno izolacijo, upočasnijo odtekanje deževnice in lahko zmanjšajo vaš račun za elektriko. Nove študije pa kažejo, da so strehe bele barve dejansko bolj učinkovite v boju proti podnebnim spremembam. Študija v Reviji za energijo in stavbe (Energy and Buildings Journal) je primerjala tri vrste streh – zeleno, črno in belo – in prišla do zaključka, da imajo bele strehe velike gospodarske koristi in da so do trikrat bolj učinkovite, kot ostale v boju proti podnebnim spremembam .


Raziskovalci v nacionalnem laboratoriju Lawrence Berkeley so opravili ekonomsko analizo stroškov in koristi bele, črne in zelene strehe ter ugotovili, da so bele strehe veliko boljše v boju proti podnebnim spremembam od drugih dveh. Medtem ko črne strehe absorbirajo toploto in prispevajo k učinku povišane temperature v mestih, bele strehe odbijajo sončno svetlobo nazaj v ozračje in pomagajo ohladiti notranjost hiše in tal. Študija svetuje vsem, ki jih skrbi globalno podnebje, da izberejo bele strehe. Vendar pa stvari niso tako enostavne, kot se zdijo.

 

Serija simulacij podnebja, ki jih je izvajal Mark Z. Jacobson iz Ten Hoeve Stanford University, je pokazala nekatere nepričakovane rezultate. Kljub pozitivnim učinkom na nižje dele atmosfere, bele strehe zmanjšajo temperaturno razliko 800 metrov nad tlemi (ravno tam, kjer se tvorijo oblaki), zaradi česar nastane manj oblakov. Manj oblakov pa pomeni, da več sončne svetlobe doseže zemljino površino. Tako da so bele strehe lahko dvorezni meč. Po eni strani hladijo tla, po drugi strani pa povzročijo, da je manj oblakov in tako več sončnih žarkov.


Čeprav smo veseli vsake nove ugotovitve na področju podnebnih sprememb, pa se je treba zavedati dejstva, da te preiskave vključujejo širok spekter dejavnikov in morebitnih posledic, ki so preveč zapletene za preprosto odločitev v slogu: “Bele strehe so boljše od zelenih ali črnih.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.