Banke in Kitajska pomirili strahove vlagateljev

Banke so z objavo rezultatov pometle s strahovi vlagateljev, pri tem pa jim je bila v pomoč tudi višja cena nafte in boljši podatki iz Kitajske.

V zadnjem tednu je na svetovne borze zasijalo spomladansko sonce. Delniški trgi so se v zadnjih petih dneh precej okrepili, pri čemer pa so evropske delnice v povprečju pridobile bistveno več kot ameriške. Na stari celini so se namreč tečaji delnic v povprečju zvišali za štiri odstotke, medtem ko so borze v ZDA pridobile dva odstotka.

Pri spremembi sentimenta vlagateljev je zelo pripomogla Kitajska, ki je v zadnjem času predstavljala daleč največji strah v očeh vlagateljev. Marčevski podatki so pokazali precejšnje povečanje izvoza, medtem ko je bilo zmanjšanje uvoza nižje, kot so pričakovali analitiki. Temu primerno se je odzval tudi kitajski borzni trg, pozitiven vpliv pa je bilo čutiti tudi na večini razvitih trgov.

V teh dneh pa se je začela tudi sezona objave rezultatov poslovanja svetovnih podjetij v prvem letošnjem četrtletju. Izpostaviti velja rezultate ameriške banke JP Morgan, ki je presenetila vlagatelje, njena delnica pa je po objavi rezultatov pridobila več kot štiri odstotke. Bank of America je sicer zgrešila napovedane prihodke, vendar pa je bil njen dobiček nad pričakovanji.

Zakaj je tokrat še toliko bolj pomemben bančni sektor in rezultati poslovanja? Okoli bančnega sektorja se je v zadnjih mesecih nabralo veliko negativnega sentimenta, številni vlagatelji pa so dvomili v uspešnost poslovanja velikih svetovnih bank, ki se spopadajo z okoljem rekordno nizkih obrestnih mer.

Prav tako je veliko skrbi vlagateljem povzročala izpostavljenost bank do energetskega sektorja in energetskih projektov. Ko je v začetku letošnjega leta nafta dosegla rekordno nizke ravni so se namreč na trgu razširile špekulacije o kakovosti bančnih plasmajev v energetski sektor in vprašanja o morebitnih slabitvah, ki ji bodo morale banke oblikovati. A z rastjo cene nafte se je ta strah očitno polegel, dokončno ali pa strah vlagateljev z objavo dobrih rezultatov in razkritij v četrtletnih poročilih pomirjajo tudi banke same.

Kljub slabemu začetku leta nam torej zaenkrat kaže dobro in takega nadaljevanja leta si seveda vsi želimo.

Avtor: Slavko Rogan

Razkritje: Avtor komentarja je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d. in upravlja podsklade ALTA GLOBAL, ALTA PRIMUS in ALTA BALKAN. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe, avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje. Ostale informacije so dostopne na povezavi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.