Avtobus spremenila v osupljiv dom

Ko sta se Charlie MacVicar in Luke Walker odločila, da zaživita skupaj, njun cilj ni bila velika hiša in ogromna hipoteka. Charliejin oče je lastnik zemlje v Essexu v Veliki Britaniji, na kateri bi par lahko zaživel. Poigravala sta se z različnimi idejami, od preurejanja ladijskega zabojnika do obnove avtodoma. Na koncu sta se odločila za dvonadstropni avtobus, ki ponuja več prostora.

Za dom ni treba odšteti veliko denarja

Pregledala sta ogromno avtobusov, preden sta našla pravega. Tega sta kupila leta 2017, avtobus pa je prevažal potnike še nekaj mesecev pred nakupom. Za avtobus sta odštela slabih 3000 evrov, za prenovo pa dodatnih 17000 evrov. Obnova je trajala dobro leto. V avtobusu živita od leta 2018, v običajnih časih sta se vozila na delo, kar pa se je ustavilo marca lani, na začetku epidemije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @doubledeckerhome

Par plačuje nizko najemnino, njuni stroški pa so minimalni. Avtobus je parkiran poleg ribnika in par si lasti celo dve kozi, Montyja in Darwina. Charlie pravi, da ko živiš v avtobusu, živiš nenavadno življenje, zakaj ne bi potem imel dveh koz. Ne Charlie ne Luke nista imela izkušenj z obnovo, gradnjo ali dizajnom, zato sta se na začetku mučila s prenovo.

Brez izkušenj v prenovo

Charlie dela kot koordinator logistike, Luke pa v zavarovalniškem podjetju. Prenova je bila zagotovo šok, saj je avtobus še imel sedeže, ko sta ga kupila. Na srečo so jima na pomoč priskočili prijatelji in družinski člani, najela pa sta tudi profesionalce za bolj zapletena dela, kot je urejanje vodovoda in elektrike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @doubledeckerhome

Zasnova načrtov je bila velik izziv, saj so se podobnih projektov prenove avtobusa lotili le redki. Zato sta imela le malo navdiha in usmeritev. Avtobus je sicer opremljen kot običajna hiša. V pritličju je kuhinja s pečico, štedilnikom, mikrovalovko, koritom, hladilnikom, pomivalnim strojem in jedilno mizo za tri osebe. Prav tako so v prostoru peč na drva, dve klopi in majhna pisalna miza.

Odprt prostor z eno izjemo

Edini zasebni prostor predstavlja majhna kopalnica z WC-jem in koritom. Tuš kabine nimata, imata pa viktorijansko samostoječo kad v spalnici na zgornjem nadstropju. Spalnica se lahko pohvali še z dvojno posteljo z dvema nočnima omaricama in televizijo. Kad je morala biti dvignjena s pomočjo žerjava skozi okno za zasilni izhod. Zgoraj se nahaja tudi precej velika garderoba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @doubledeckerhome

Par je zadovoljen s svojo odločitvijo, saj ima avtobus vse, kar bi običajno imela v hiši. Avtobus je povezan na električni sistem, ima brezžični internet, tekočo vodo in plin. Vse na zgornjem nadstropju je moralo biti narejeno po meri. Tla sta morala dvigniti, da sta lahko dodala pipe za plin in vodo. Prav tako sta morala poskrbeti za delo okoli vozniškega sedeža. Avtobus je namreč še vedno vozen.

Dovolj prostora za njune potrebe

Prostor je odprt, saj to vzbuja vtis prostornosti. Več stvari kot imaš, manjši se zdi nek prostor. Charliejin najljubši del je kad. Pravi, da je prav čudovito, kadar si privošči kopel, sonce sije, ona pa lahko opazuje ribnik in kozi. Pogosto pozabita, da se pravzaprav nahajata na avtobusu. Prostor tudi nenehno dopolnjujeta, zadnji dodatek predstavlja peč na drva. Poleti si želita dodati zunanji tuš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @doubledeckerhome

Pravita, da imata več kot dovolj prostora. Okoli avtobusa imata namreč tudi precej zunanjega prostora. Za par ni bilo težko presedlati na manjši prostor. Oba sta še živela pri starših, kar pomeni, da sta imela le svojo sobo, ostale prostore pa sta delila z družino. Odločitev za selitev je bila nekaj najboljšega, kar sta sklenila. Imata tudi veliko zasebnosti, okolica pa je mirna in tiha.

Odprtost na vsakem koraku

Avtobus ni opremljen z zavesami, saj sta želela veliko naravne svetlobe. Ker nimata sosedov, tudi nihče ne kuka v njun dom. Edina slabost je nadzorovanje temperature. Avtobus namreč ni izoliran, zato se poleti močno segreje, pozimi pa precej shladi. Paziti morata tudi na vlago in plesen.

Njun nenavadni dom jima dovoljuje uživati v preprostih stvareh v življenju in upočasniti. Strinjata se, da je bila to popolna odločitev, ki je ne bi spremenila.

VIRInsider
Prejšnji članekV Sloveniji nastaja nova letalska družba
Naslednji članekVse, kar morate vedeti o ALU oknih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.