Avtistom prijazna bolnišnica poudarja moč narave

Besede zavedanje o avtizmu piše na kosih sestavljanke

Mesto Charlestone v Južni Karolini je odprlo novo bolnišnico, ki velja za eno najbolj prijaznih do avtistov. Njen dizajn poudarja naravno svetlobo, tople materiale in obilico zelenice. Stavba tudi daje prednost odpornosti, zato so vsi prostori za oskrbo bolnikov nad poplavnim nivojem, prav tako so uporabili poplavno odporne panele.

Notranjost bolnišnice
Foto: Inhabitat

Pri gradnji so upoštevali nasvete staršev otrok z avtizmom. Arhitekti so zato ustvarili pomirjajoče prostore, ki se osredotočajo na celotno senzorično izkušnjo. V kopalnicah so tako odstranili avtomatske izplakovalnike in sušilce rok, zelo malo je tudi vizualnega kaosa. Veliko je tudi povezav med zunanjim in notranjim prostorom. Svež zrak, naravna svetloba, zelene rastline in umetnost, ki jo je navdihnila narava, ustvarjajo veselo atmosfero.

Notranjost bolnišnice
Foto: Inhabitat

Notranji dizajn je navdihnila tudi bogata kultura in zgodovina mesta. Avla je dvonadstropna in zgrajena iz recikliranih cipres, spalnice bolnikov oponašajo lokalne obalne hiše in so preprosto opremljene. Otroci jih lahko zlahka prilagodijo svojim okusom in željam.

Balkon bolnišnice
Foto: Inhabitat

Stavba je 10-nadstropna in vsebuje 250 postelj. Odmaknjena je od ceste, da dopušča prostor urbanemu zelenemu prostoru. Okolica je polna lokalne flore in favne, ki zahtevata le malo vzdrževanja. Zunanje terase na sedmem in osmem nadstropju bolnišnico povezujeta z zunanjostjo.

VIRInhabitat
Prejšnji članekSlovenija ima dve novi mesti
Naslednji članekProtikoronski paket PKP 8 prinaša nove vrste dodatkov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.