8. december 2016: Konferenca Vključevanje dobrih praks trajnostne mobilnosti v naše okolje

Osnovni cilj trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati motorni promet, s tem pa tudi onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in porabo energije. Trajnostni mobilnosti bi lahko rekli tudi ’učinkovitejša’ mobilnost.

Pomembni premiki se trenutno dogajajo tako na občinski kot državni ravni, predvsem z izvajanjem celostnih prometnih strategij. Eden največjih izzivov za občine bo premik od gradnje cest in krožišč k načrtovanju trajnostne prometne infrastrukture, ki bo pešačenju in kolesarjenju dodelila pomembnejšo vlogo. Na državni ravni je trajnostna mobilnost vse bolj prepoznana kot eden ključnih stebrov za doseganje podnebnih ciljev in zmanjševanje onesnaženosti zraka. Korak naprej predstavlja uvajanje enotne vozovnice.

Čeprav se lahko o viziji in ciljih na poti k trajnostni mobilnosti hitro strinjamo, pa je pomanjkanje vsakdanjih praktičnih izkušenj s konkretnimi ukrepi lahko resna ovira za njihovo širšo rabo. Nekaj ukrepov je zajetih v zborniku dobrih praks Trajnostna mobilnost v praksi, nekatere primere iz zbornika pa bodo na konferenci predstavili izvajalci sami. Odgovore na sistemske izzive bomo iskali skupaj s predstavniki pristojnih ministrstev.


Več informacij o programu sledi kmalu.

Lokacija: City Hotel, četrtek 8. december 2016, med 9. in 13. uro

Udeležba je brezplačna, potrebna je predhodna prijava.

Veselimo se srečanja z vami!

Živa Kavka Gobbo, predsednica Focusa, društva za sonaraven razvoj

Marko Peterlin, direktor Inštituta za politike prostora

dr. Matej Ogrin, predsednik Cipre Slovenija, društva za varovanje Alp

Projekt »Trajnostna mobilnost v praksi«, ki ga izvajajo Cipra Slovenija, Focus – društvo za sonaraven razvoj in Inštitut za politike prostora – IPoP, iz sredstev Sklada za podnebne spremembe financira Ministrstvo za okolje in prostor.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.