27,6 mio evrov visoka naložba: Takšen bo novi Center Rog

Tovarna Rog, ki je bila porušena
Tovarna Rog, ki je bila porušena

Mestna občina Ljubljana je začela z rušitvenimi deli nekdanje tovarne Rog in z gradnjo novega centra. Ta naj bi bila zaključena čez dve leti in bo sledila projektu Cukrarna, ki bo dokončan letos. Kako bo videti in kaj bo ponujal novi center Rog?

Projekt Center Rog

Kot navaja MOL, bo novi center oživil degradirano območje in vzpostavil središče ustvarjalnosti s področja vizualnih umetnosti, arhitekture, oblikovanja in kreativnih industrij. Program bo temeljil na meddisciplinarnem povezovanju kulturne ustvarjalnosti, gospodarstva, znanosti in izobraževanja, na novih tehnologijah in skupnostni rabi prostora. Z revitalizacijo bodo vzpostavili povezavo med mestnim središčem, kulturnim centrom Metelkova, novo Galerijo Cukrarna in Palačo Cukrarna.

Center Rog kot bi lahko bil
Center Rog kot bi lahko bil

Ljubljana bo dobila 11 tisoč m2 kakovostnih javnih površin. Od tega jih bo 5500 m2 prostorov za kulturne, izobraževalne, raziskovalne in druge ustvarjalne dejavnosti. Center Rog bo postal novo ustvarjalno središče Ljubljane. Vrednost projekta naj bi bila nekoliko več kot 27 milijonov evrov.

Elementi novega centra Rog

Vzpostavljenih bo dvajset novih produkcijskih prostorov, ki bodo dana v brezplačen najem različnim skupinam. Valilnico projektov bo predstavljal Rog Lab, ki bo tehnično opremljen in bo obenem zagotavljal tehnično infrastrukturo. Del centra bo tudi večnamenska dvorana za različne dejavnosti. Meščani pa bodo v tem delu dobili tudi sodobno splošno knjižnico. Kar pa se tiče same okolice bo ob Petkovškovem nabrežju sprehajalna pot, ki bo popestrena z gostinskimi lokali in trgovinami.

VIRljubljana.si
Prejšnji članekZakaj odločitev za samooskrbno sončno elektrarno?
Naslednji članekZa nove vrtičke v Ljubljani predvidenih slabih 600.000 evrov
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.