2. konferenca trajnostne gradnje uspešno izvedena!

Na Brdu pri Kranju se je 21. maja 2015 odvila že 2. slovenska konferenca trajnostne gradnje v organizaciji Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo – GBC Slovenia. Udeležilo se je je preko 160 udeležencev, številni predstavniki medijev ter častni povabljenci.

Uvodni nagovor je imel predsednik združenja Stojan Habjanič, ki je pozdravil navzoče udeležence, sledil pa mu je častni govornik, njegova ekscelenca gospod Pietr Jan Langenberga, nizozemski veleposlanik v Sloveniji. Le-ta je v svojem govoru poudaril:“ Trajnostne, zelene stavbe so najbolj vroča tema na Nizozemskem, a vidim da to postajajo tudi v Sloveniji. To je zelo pomembna tematika, pri kateri morajo biti vpletene vse ciljne strani, od politikov do podjetij“.

Sledila je uvodna predstavitev Dolgoročne strategije energetske prenove stavb, dokumenta, ki je bil šele te dni predan iz rok izvajalcev, Gradbenega inštituta ZRMK, v roke naročnikov, to je Ministrstva za infrastrukturo. V imenu le-tega ga je predstavil mag. Tilen Smolnikar, vodja tehnične pisarne. Tako so bili udeleženci konference prvi, ki so bili sezanjeni z njegovo vsebino, še pred tem ko bo predan v javno obravnavo.

Sledil je prvi sklop predavanj s predavatelji Ingrid Reumertdr. Haicom van Nunenom ter Adrianom Balacijem. Ingrid Reumert je predstavila izsledke vseevropske raziskave želja uporabnikov stavb o tem, kaj si le-ti resnično želijo in kakšne so njihove zahteve. Haico van Nunen je kot sodelavec nizozemskega studia Boewhupl Groep razložil njihove inovativne pristope k prenovi enostanovanjskih stavb, Adrian Balaci pa možnosti financiranja prenove, ko se od finančnih inštitucij ne moremo nadejati podpore.

Po daljšem premoru za kosilo ter predstavitve pokroviteljev je sledil popoldanski niz predavanj, v katerem je dr. Thomas Belazzi najprej razložil, kako pravilno postopati pri prenovi spomeniško zaščitenih stavb, da se iz njih naredi energisko učinkovite stavbe, ki pa so istočasno tudi zdrave za njihove uporabnike. Dr. Michael Tribus je v nadaljevanju spregovoril o uspešnih izvedbah njegovega arhitekturnega studia, s kateremi v povprečju dosegajo od 60 do 90 in več odstotne prihranke pri porabi energije. Zaključno predavanje je imel Holger König iz Nemčije, ki je na primerih izgradnje in prenove stavb za javni sektor oz. šolstvo, razložil kako pristopiti k sprejemanju odločitve „porušiti ali obnoviti“.

Konferenco je predsednik združenja Stojan Habjanič zaključil s kratkim povzetkom predstavljenih vsebin ter z razlago, kaj so organizatorji konference želeli s takšnim izborom doseči.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.