15-letnica izumila napravo za 10 evrov, ki proizvaja energijo iz vodnih tokov

15-letna izumiteljica Hannah Herbst je razvila metodo z nizkimi stroški proizvodnje energije iz oceanskih tokov in s svojo idejo osvojila glavno nagrado na Raziskovalno šolstvo 2015 v ZDA ter s tem 25.000 dolarjev oziroma 22.700 evrov nagrade. Prototip njenega izuma spreminja naravno gibanje oceana v uporabno elektriko, cena prototipa pa je približno12 dolarjev oziroma 10 evrov. Izredno nizki stroški so del cilja mlade izumiteljice, ki bi rada s svojim izumom pomagala državam v razvoju, da bi lažje prišle do poceni električne energije.

Najstnico s Floride je za njen podvig navdihnil prijatelj iz Etiopije, ki ji je pisal o slabih električnih razmerah v njegovi državi. Tako se je odločila, da bo problem preučila z znanstvenega vidika in dobila idejo, kako pridobivati električno energijo z nizkimi stroški.

Njen izum predstavlja plavajoča sonda s 3D natisnjenim propelerjem, majhni škripcem in hidro generatorjem. Njena naprava pretvori gibanje oceana v uporabno energijo. Proizvedena energija ne zadostuje za poganjanje električnega omrežja, je pa povsem dovolj za električne domače naprave in tudi filtracijsko napravo, ki pretvarja morsko vodo v pitno.

 

Izumi mladih znanstvenikov dobivajo vedno večjo težo. Številni mladi izumitelji vse bolj sodelujejo z odraslimi znanstveniki, ki jim pomagajo njihove izume izboljšati in jih predstaviti svetovni javnosti. Zelo verjetno bo tako tudi s 15-letno izumiteljico, ki bi rada pomagala prijatelju v nerazviti državi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.