100 milijonov evrov za povezovanje energetskih omrežij

Evropska komisija je danes objavila razpis za zbiranje predlogov za gradnjo vseevropske energetske infrastrukture.

V Instrumentu za povezovanje Evrope (CEF) je za projekte, ki bodo pomagali odpraviti energetsko izoliranost posameznih držav članic in ozka grla ter prispevali k vzpostaviti evropskega energetskega trga, na voljo 100 milijonov evrov. Sredstva naj bi k dodatnemu vlaganju pritegnila tudi zasebni in javni kapital. Gre za prvega od dveh letošnjih razpisov, skupno pa bo v letu 2015 na voljo za 650 milijonov evrov subvencij. Rok za oddajo prijav je 29. april, odločitev o tem, kateri projekti bodo dobili podporo, pa naj bi bila znana sredi julija.

Za subvencijo se lahko poteguje le 248 projektov s seznama skupnega interesa, vsak od njih pa naj bi zagotovil koristi najmanj dvema državama članicama, povečal zanesljivost oskrbe, prispeval k povezanosti trga, večanju konkurence in trajnosti.

Prvi seznam je Evropska komisija sprejela oktobra 2013, dopolnjen pa bo konec tega leta. Za Slovenijo so na obstoječem seznamu predvidene posodobitve električnih povezav pri Cirkovcah, Divači, Beričevem in Podlogu ter Okroglem. Prav tako so omenjeni plinovodi pri Jelšanah in Kalcah ter Šempetru, Vodicah, Lendavi in Kidričevem.

Z danes objavljenim razpisom Evropska komisija sledi zastavljenim prednostnim nalogam in se navezuje na strategijo za vzpostavitev energetske unije in sporočilo o čezmejnih povezavah, ki ju je predstavila prejšnji teden.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.