Strupene kemikalije v otroških igračah, kozmetiki in detergentih končno prepovedane

Strupene kemikalije v otroških igračah? Da, žal to še vedno obstaja. Na srečo ne več dolgo, saj je Evropska komisija sprejela strategijo EU na področju kemikalij za trajnostnost. Prizadeva si torej za ničelno onesnaževanje in okolje brez strupov. Inovacije za varne in trajnostne kemikalije se bodo pospešile, prav tako bo poskrbljeno za večjo zaščito zdravja ljudi in okolja pred nevarnimi kemikalijami.

Veliko škodljivih kemikalij se namreč še vedno uporablja v izdelkih, ki so v vsakdanji uporabi, od igrač, izdelkov za nego otrok, kozmetike, detergentov in tkanine. Cilj tega zelenega dogovora je doseči, da se vse kemikalije uporabljajo varneje in pa bolj trajnostno. Glavni namen strategije je doseči boljšo zaščito zdravja in okolja pred škodljivimi kemikalijami, še posebej pa je treba poskrbeti za ranljive skupine prebivalstva.

Plišaste žabice si zatiskajo oči v grozi

Strategije vključuje naslednje vodilne pobude:

  • postopno opuščanje uporabe najbolj škodljivih snovi v izdelkih za široko porabo, izdelkih za nego otrok, kozmetiki, detergentih, materialih za stik z živili in tkaninah
  • zmanjšanje ali nadomestitev problematičnih snovi v vseh izdelkih
  • rešitve za kombiniran učinek kemikalij (»učinek koktajla«)
  • zagotovitev dostopa do informacij o kemijski vsebini in varni rabi tako za proizvajalce kot potrošnike

Kemikalije so naša stalna sopotnica, zato moramo poskrbeti, da se proizvajajo in uporabljajo le tiste, ki so varne za naše zdravje in okolje. Ključnega pomena pa je, da nehamo uporabljati najbolj škodljive kemikalije v izdelkih, ki jih redno uporabljamo, kot so otroške igrače, izdelki za nego otrok, tkanine in materiali, ki so v stiku z živili.

EU namerava s tem narediti korak dlje pri regulaciji kemikalij in skrbi za okolje. S tem želi preprečiti, da bi najbolj škodljive kemikalije prišle v okolje in naše tele, pri tem pa prizadevale najbolj ranljive skupine prebivalstva.

VIREvropska komisija
Prejšnji članekPozor: odpoklicana pokovka iz Muellerja
Naslednji članekSlovenski ambiciozni načrt zmanjšanja toplogrednih plinov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.