Poteza, ki osupne: 1 veliko hišo menjali za 6 mini

Družina iz Kentuckyja je v medijih pristala zaradi nenavadne poteze. Svojo okoli 200 kvadratnih metrov veliko družinsko hišo so zamenjali za 8,5 hektara veliko zemljišče, na njem pa postavili kar 6 manjših stavb.

Mini hišice čez lužo dobesedno osvajajo narod. Razvoj je omogočil, da mini hišice ponujajo praktično vse, kar potrebujemo za življenje, če le ni želje po ogromnih prostorih in doma ne kopičimo na tone najrazličnejših artiklov.

Keli in Ryan Brinks iz Kentuckyja, sta s svojima otrokoma, 16-letnim sinom Brodyjem in 18-letno hčerjo Lennox, sledila trendu. Postavila sta 6 mini hišic, ki naj bi družini omogočale še boljšo kakovost življenja, kot če bi živeli po eno večjo streho. Kot je povedala Keli, je soprog sicer želel, da bi postavili eno večjo hišo za celo družino, a sama je bila prepričana, da otroka potrebujeta več zasebnosti.

Nizki stroški nakupa

Leta 2015 sta Brinksova kupila 8,5 ha veliko zemljišče, za katerega sta odštela 57.000 dolarjev (okoli 52.000 evrov). Na njem sta postavila mini družinsko vasico, ki jo sestavlja 6 mini hišic. Zanje sta odštela 20.000 dolarjev (okoli 18.000 evrov).

Starša bivata v največji hišici, ki meri vsega 26 kvadratnih metrov. Ima mini kuhinjo, dnevni prostor, ločen spalni prostor in kopalnico. Vsak od otrok ima svojo okoli 15 kvadratnih metrov veliko hišico. V pritličju imata bivalni prostor – sobo za druženje, v galeriji pa postelji. Imata sicer dovolj zasebnosti, je pa ena pomanjkljivost – nimata vsak svoje kopalnice. Tri izmed šestih hišic so tako namenjene spanju. Lennox in Brody imata kopalnico skupaj v ločeni, četrti hišici, a ju to ne moti. »Zdi se huje, kot v resnici je. Če je hladno ali dežuje, si ogrnem plašč in stečem do kopalnice,« je povedala Lennox za ameriške medije. Ta ista hišica je namenjena za spanje gostov in ima pralni in sušilni stroj.

Peta hišica služi kot delavna soba, pisarna, kjer Keli in Ryan delata. Šesta hišica je družinski bazen.

mini hišica
Vir: Lennox Brinks

Trajnostni način življenja

Keli je Insider povedala, da so se kot družina zavestno odločili za trajnostni način življenja. Hišice so energetsko varčne. Manjši prostori se hitreje grejejo in hladijo. Sledijo pravilu 4R – refuse, reduce, reuse, recycle (angl. zavrni, zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj, op.p.) in vsi skupaj na ta način proizvedejo le za eno vrečko odpadkov na teden.

Na posestvu imajo med drugim kokošnjak, hlev in stajo za koze. Zelenjavo pridelujejo sami.

Pa vi, bi si upali napraviti takšno potezo?

mini hišica
Vir: Lennox Brinks
mini hišica
Vir: Lennox Brinks

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRInsider
Prejšnji članekFasadne obloge iz vlaknocementa:  HardiePlank® in HardiePanel®
Naslednji članekOgrevanje, prezračevanje in razvlaževanje notranjih prostorov je lahko brezplačno

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.