Eko sklad prenovil spodbude za podjetja in občine

Eko sklad je konec prejšnjega tedna objavil razpise v katerih razširja nabor upravičencev do spodbud za pravne osebe za naložbe učinkovite rabe in rabe obnovljivih virov energije ter nadaljuje s spodbudami občinam za naložbe v gradnjo skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena.

Na Eko skladu tako nadaljujemo s kombiniranimi finančnimi spodbudami za naložbe učinkovite rabe in obnovljivih virov energije za pravne osebe, ki so v obliki nepovratnih finančnih sredstev v višini do 20 % vrednosti naložbe in kredita s subvencionirano 0 % obrestno mero.

Po novem bodo poleg podjetij, zadrug, samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb, ki opravljajo registrirane dejavnosti, do spodbud upravičena tudi društva in vse druge pravne osebe vpisane v poslovni register (npr. tudi verske skupnosti).

Bistvena sprememba je tudi ta, da ni več potrebna investicijska dokumentacija, kar bo poenostavilo pripravo vloge. Po novem je do spodbude upravičena tudi naložba v plinski kondenzacijski kotel za centralno ogrevanje, vendar le na območjih občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka.

Spodbude za naložbe občin v gradnjo skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena se v okviru novega javnega poziva spreminjajo v segmentu opredelitve lesene gradnje in sicer je uporaba lesenega stavbnega pohištva obvezna.

Druga bistvena novost je zahteva za omejitev rabe energije tudi za pohlajevanje. Višine spodbud ostajajo nespremenjene glede na prejšnji javni poziv.

Urednik portala MojPrihranek.si

VIREko sklad
Prejšnji članekProizvodnja električne energije maja 2019 za 5 % večja kot maja 2018
Naslednji članekJUB sodeloval pri energetski prenovi Viške hiške

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.