280 milijonov evrov za okoljske projekte in slovenskega bobra

Evropska komisija je odobrila 280 milijonov evrov iz proračuna evropske unije za programe iz programa LIFE. Teh projektov je več kot 120, ki pa bodo del doseganja ciljev na področju okolja, narave in podnebnih ukrepov. Tako se bodo sprostile naložbe v skupni vrednosti skoraj 590 milijonov evrov. V primerjavi z lani je to 37-odstotno povečanje sredstev.

Program LIFE

Vsi projekti programa LIFE bodo pripomogli k dosegu ciljev evropskega zelenega dogovora. Podpirali bodo strategijo EU za biotsko raznovrstnost in akcijski načrt za krožno gospodarstvo. Obenem pa bodo prispevali k zelenemu okrevanju po pandemiji in pomagali Evropi, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna celina.

Na področju okolja in učinkovite rabe virov, narave in biotske raznovrstnosti ter okoljskega upravljanja in obveščanja, je dodeljenih 220 milijonov evrov. Preostalih 60 milijonov evrov pa je namenjenih podpori projektom na področju blažitve podnebnih sprememb, prilagajanja nanje ter upravljanja in obveščanja.

  • 34 projektov LIFE na področju narave in biotske raznovrstnosti
  • 47 projektov LIFE na področju okolja in učinkovite rabe virov
  • 8 projektov LIFE na področju okoljskega upravljanja in obveščanja
  • 16 projektov LIFE na področju blažitve podnebnih sprememb
  • 15 projektov LIFE na področju prilagajanja podnebnim spremembam
  • 3 projekti LIFE na področju podnebnega upravljanja in obveščanja

Evropski program za zeleno Evropo

Izvršni podpredsednik za evropski zeleni dogovor Frans Timmermans je povedal: »Evropski zeleni dogovor je naš načrt za zeleno, vključujočo in odporno Evropo. Projekti LIFE utelešajo te vrednote, saj združujejo države članice za varstvo našega okolja, obnovo narave in spodbujanje biotske raznovrstnosti. Veselim se rezultatov teh novih projektov.«

Program LIFE je instrument EU za financiranje okoljskih in podnebnih ukrepov. Izvaja se že od leta 1992, v njegovem okviru pa je bilo sofinanciranih več kot 5 500 projektov po vsej EU in v tretjih državah. Ves čas je v teku okoli 1 100 projektov hkrati. Proračun za obdobje 2014–2020 znaša 3,4 milijarde evrov po tekočih cenah. Komisija za naslednji dolgoročni proračun EU za obdobje 2021–2027 predlaga, da se financiranje programa LIFE poveča za skoraj 60 %.

Med projekti tudi slovenski Bober

Slovenski projekt je namenjen izboljšanju odnosa javnosti do bobrov. Ko je v zadnjih dveh desetletjih v Sloveniji in na Hrvaškem, evropski bober veljal za izumrlo vrsto, se zdaj ponovno naseljuje. In prav zaradi dolge odsotnosti, ga mnogi zdaj vidijo  kot škodljivca. Projekt pa bo ozaveščal o vrnitvi te živali s poudarkom na njenem pozitivnem vplivu na habitate v katerih živi. Kot primer lahko navedemo podiranje dreves in gradnja jezov, ki pomaga številnim drugim vrstam in upočasnjevanje pretoka rek, kar močno zmanjša nevarnost poplav.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRec.europa
Prejšnji članekVlada potrdila nižjo obdavčitev avtomobilov, tudi ničelno
Naslednji članekNevidni odpadki so glavna misel evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2020
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.