Zanesljiva zaščita pred vodo in vlago

Odločitev, kakšno domovanje je manj prijetno – hladno ali vlažno, je težka. Če lahko hlad preženemo s primernim ogrevanjem, pa je boj s talno vlago v objektu že vnaprej obsojen na neuspeh. Problem je rešljiv edino tako, da vodi oziroma vlagi preprečimo vstop v objekt. Zato se hidroizolacijski sloj izvede na zunanji strani stavbnih elementov, ki so v stiku s terenom.

Voda in vlaga ne smeta v stavbo

Kletni prostori so danes ponavadi namenjeni servisnim opravilom, za postavitve hišnih strojev in naprav, za shranjevanje pripomočkov in dobrin ter za različne občasne dejavnosti. Mokrota ali povišana vlaga v njih zato nista sprejemljivi. Vemo pa, da so temelji, kletne stene in tla (ali temeljna plošča) v stiku s terenom neprestano izpostavljeni vlagi oziroma vodi. Odvisno od geološke in hidrološke situacije tal ter od umestitve stavbe v teren ločimo dve vrsti obremenitev, ki delujeta na hidroizolacijo. Pogostejša in bolj blaga je obremenitev v obliki občasno prisotne precedne vode, ki ne zastaja, ter hkratne več ali manj stalno prisotne talne vlage. Pri tem gre za mehanizem kapilarnega prehajanja vlage, ki ga mora hidroizolacija preprečiti.

 

Druga redkejša oblika hidroloških obremenitev je zastajajoča ali stoječa talna voda, ki na stavbo deluje s hidrostatičnim tlakom. Najpogosteje se pojavi le občasno, lahko tudi samo vsakih nekaj let. Je precej bolj agresivna in v primeru neustrezne ali defektne hidroizolacije povzroči hujše ali celo katastrofalne posledice. Pride do pronicanja vode skozi zidove in tla, v skrajnem primeru lahko voda pod pritiskom pretrga hidroizolacijo in nekontrolirano vdre v prostor ter ga poplavi. Tu je potrebno že v fazi projektiranja poleg ustreznega dvoslojnega hidroizolacijskega sistema zasnovati tudi ustrezen način temeljenja in izvedbe nosilne konstrukcije. Izvedbo je smiselno zaupati strokovno usposobljenim in izkušenim izvajalcem.

 

IZOTEKT proti talni vlagi

Za zaščito pred precedno vodo in talno vlago zadošča izvedba hidroizolacije po enoslojnem sistemu z bitumenskimi trakovi po standardih SIST EN 13969 tip A in SIST 1031. Definirane so minimalne zahteve glede bistvenih lastnosti, kot so debelina, vodotesnost in upogljivost. IZOTEKT V4 jih dosega oziroma presega, zato je na tem področju najpogosteje uporabljeni bitumenski trak v Sloveniji. Če predvidevamo še morebitne druge obremenilne vplive, kot so posedanje, deformacije in razpoke, je bolj zanesljiva izbira, če za izvedbo hidroizolacije uporabimo polimerbitumenske trakove armirane s poliestrskim filcem, ki dopušča raztezke do 35%. Sem sodita izdelka IZOTEKT P4 PLUS in IZOELAST P4 PLUS.

 

Prednosti bitumenskih hidroizolacij FRAGMAT

  • Enostavna vgradnja.
  • Preverjeni in uveljavljeni materiali.
  • Cenovna konkurenčnost.
  • Učinkovite in zanesljive sistemske rešitve.
  • Tehnično svetovanje.
info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

Prejšnji članekBISOL: Če ne sončna elektrarna, morda zbirno reciklažni center zanje
Naslednji članekFocus: Države EU pri naslavljanju podnebnih sprememb neuspešne
info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.