Zakaj izbrati suh estrih?

Suh estrih postaja vse pogosteje uporabljen material pri talnih rešitvah. Njegova uporaba je bila dolgo časa omejena na sanacije in posodobitve. Z ekonomsko upravičenim prizadevanjem je suh estrih namreč omogočal ohranitev številnih stropov z lesenimi nosilci v starih stavbah, hkrati pa je v talnih področjih zagotovil sodobno udobje.

Medtem pa fermacell® mavčno vlakneni elementi suhega estriha vse bolj dobivajo pomen tudi v novogradnjah, tako v masivnih zgradbah in jeklenih skeletnih konstrukcijah, kot tudi v lesenih konstrukcijah.

V primerjavi z mokrimi estrihi ponujajo bistvene prednosti, kot so:

 • suha vgradnja brez dodatnega vnosa vlage
 • nizka konstrukcijska višina
 • gospodarna in hitra obdelava
 • takojšnja pohodnost in pripravljenost za polaganje talnih oblog
 • velika nosilnost
 • sorazmerno majhna lastna teža
 • dobra zvočna izolacija kljub majhni masi

Uporabljajo se lahko tudi v primeru zahtev po večji požarni zaščiti. Zaradi velike nosilnosti niso primerni le za bivalne prostore, temveč tudi za pisarniške in upravne stavbe …

Vaše prednosti s fermacell®, na prvi pogled:

 • enostavna namestitev
 • varna požarna zaščita
 • stabilnost in nosilnost
 • najboljša prostorska klima

Estrih elementi

fermacell® mavčno vlakneni estrih elementi so sestavljeni iz dveh tovarniško medsebojno zlepljenih Fermacell plošč debeline 10 mm ali 12,5 mm in velikosti 150 x 50 cm. Obodni 5 cm širok preklop v kombinaciji s priročno obliko in majhno težo zagotavlja hitro in enostavno obdelavo. Glede na zahteve so elementi fermacell® mavčno vlaknenih estrihov na voljo kot osnovni, brez izolacijskih plasti, ali kot sestavljeni elementi z na hrbtni strani kaširano izolacijsko plastjo.

Različne izolacijske plasti različnih debelin omogočajo široko področje uporabe. Za učinkovito toplotno izolacijo so na voljo elementi suhega estriha, ki so opremljeni z 20 ali 30 mm trdno polistirensko peno ali 60 mm ekstrudirano trdo peno. Za zmanjšanje zvoka v zraku in udarnega zvoka ter povečanje požarne zaščite so na voljo elementi z izolacijsko plastjo iz 10 mm plošče iz lesnih vlaken ali 10 mm mineralne volne visoke gostote.

Polaganje suhega estriha
Polaganje suhega estriha

Izravnava tal

Za polaganje fermacell® mavčno vlaknenih estrih elementov je potrebna ravna, gladka in kontinuirano nosilna podlaga.

Izravnavo manjših neravnin, od 0 do 20 mm je mogoče izvesti z umetnimi dodatki izboljšano fermacell™ samorazlivno, talno nivelirno maso.

Izravnavo neravnin, od 10 do 100 mm je mogoče izvesti s fermacell™ izravnalnim nasutjem.

fermacell™ izolacijski sistem s satjem je razvit posebej za zvočno izolacijo pri obnovah in novogradnjah lesenih stropnih konstrukcij.

fermacell® vezanim nasutjem se lahko izravnajo višinske razlike do 2000 mm. Zaradi svoje visoke trdnosti, neobčutljivosti na vodo in majhne teže je primerno za uporabo v javnih zgradbah, šolah ali v mokrih področjih. Lahko se uporablja na lesenih stropnih konstrukcijah, obokanih stropih in stropih iz jeklene trapezne pločevine.

fermacell™ toplotno izolacijsko nasutje dopolnjuje program Fermacell nasutij. Izjemno je primerno za popolno, homogeno toplotno izolacijo votlin, kot npr. pogosto ga najdemo v lesenih stropnih konstrukcijah, strehah in strešnih poševninah, stropih ali predelnih stenah.

Glede na izbrano vrsto izravnave tal se s tem istočasno lahko izpolnijo tudi zahteve glede udarnega zvoka, toplotne in požarne zaščite.

Posebne rešitve

Talno ogrevanje

Pri uporabi fermacell® mavčno vlaknenih estrih elementov praktično ni omejitev. Tako jih je mogoče uporabiti tudi pri vgradnji talnega ogrevanja. Primerni so za običajne ogrevalne sisteme s toplo vodo, kot tudi za izbrane sisteme električnega talnega ogrevanja.

Talne obloge

fermacell® mavčno vlakneni estrih elementi so po polaganju hitro pohodni in pripravljeni za polaganje večine običajnih talnih oblog: tekstil, PVC, pluta, keramika – tudi velikega formata, naravni kamen, parket, laminat…

Več informacij najdete:

logo James Hardie
juraj.percic@jameshardie.com | Spletna stran

Podjetje James Hardie je vodilni svetovni proizvajalec fasadnih oblog iz vlaknocementa.

Prejšnji članekEdinstvena klimatska naprava za ogrevanje, hlajenje in prečiščevanje zraka v enem
Naslednji članekRdeči hroščki na vrtu?
logo James Hardie
juraj.percic@jameshardie.com | Spletna stran

Podjetje James Hardie je vodilni svetovni proizvajalec fasadnih oblog iz vlaknocementa.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.