Za čiščenje odpadne vode elektrika ni potrebna

Odpadno vodo je potrebno očistiti. Večina bioloških čistilnih naprav deluje s pomočjo električne energije. Kaj pa lahko storimo tam, kjer ni elektrike ali pa gre za občasno naseljene objekte ali objekte sezonske narave? Brez skrbi, rešitev se imenuje biološka čistilna naprava Ecorock/Biorock.

Proizvajalec bioloških čistilnih naprav Biorock si je za cilj zadal napravo, ki je bo svoje poslanstvo uspešno opravljala v okoljih, kjer ni električne energije, ali pa je oskrba z njo nezanesljiva. Tako je njihova biološka čistilna naprava primerna za različne objekte; od planinskih domov, bivakov, lovskih koč, vikendov, in drugih, ki so zgolj občasno naseljeni.

Čistilna naprava Ecorock/Biorock je kot nalašč za objekte brez stalne oskrbe z električno energijo in redko naseljene objekte, saj:

 • za delovanje ne potrebuje elektrike,
 • posnema naravni proces čiščenja,
 • deluje ob večmesečni odsotnosti dotoka odpadne vode (hrane za mikroorganizme),
 • deluje brezšumno,
 • je enako učinkovita kot rastlinska čistilna naprava,
 • je montaža preprosta in cenejša kot vgradnja rastlinske čistilne naprave,
 • zahteva minimalne letne vzdrževalne stroške
 • intervali čiščenja mulja so daljši (2-4 leta).

Biološka čistilna naprava, ki deluje brez elektrike

Čistilne naprave Biorock so inovativen tehnični dosežek z zanesljivo čistilno mehaniko, ki sloni na naravnih procesih. Delovanja združuje predločevanje sedimentov in aerobično biološko filtriranje. Iz čistilne naprave Biorock izstopi čista voda, ki je primerna za izpust v okolje, potok, reko ali jezero. Čistost iztočne vode zadošča najvišjim zahtevam veljavnih standardov in normativov.

Vgrajen sistem ne izstopa iz okolice, vgradnja je preprosta in cenovno ugodna zaradi majhne tlorisne površine (pri pripravi rastlinskih čistilnih naprav so potrebna zahtevnejša zemeljska dela in tudi večja površina na mestu vgradnje).

Pri tradicionalnih čistilnih sistemih z aktiviranim muljem se zrak vpihuje zrak v napravo s pomočjo puhal. Tako je poskrbljeno, da imajo organizmi, ki razgrajajo odplake, vedno na dovolj kisika. Za razliko pa čistilne naprave Ecorock-Biorock za delovanje potrebujejo le  naravni vlek zraka.

Okolju, ljudem in denarnici prijazne čistilne naprave

Večina čistilnih naprav za svoje delovanje porablja električno energijo, kar pa dodatno prispeva k visokemu ogljičnemu odtisu. Aerobne čistilne naprave Ecorock-Biorock odlikuje zelo nizek ogljični odtisom, saj čiščenje odpadnih vode temelji na mehanskih zakonitostih, brez porabe električne energije. Naprave so tihe ter okolju in ljudem prijazne.

Čistilne naprave Ecorock-Biorock

 • delujejo tiho
 • stroški delovanja in vzdrževanja so majhni
 • kakovost očiščene vode je visoka

Prilagodijo se vsem zahtevam

Biočistilne naprave Ecorock-Biorock za manjše objekte so na voljo v različicah za čiščenje voda za potrebe od 2 do 30 oseb. Zaradi napredne zasnove jih je mogoče vezati vzporedno; tako lahko poskrbijo za čiščenje odplak tudi 60 ali več oseb. Nivo višje je družina čistilnih naprav Biorock M, kjer je zmogljivost čiščenja odplak opredeljena za 75 do 150 oseb. Tudi te naprave je mogoče vgraditi. Dodatna prednost naprav Ecorock-Biorock modularnost, kar pomeni, da jih lahko glede na potrebe sproti dograjujemo.

Idealna rešitev za odpadne vode iz planinskih domov, kampov in vikend hišic brez stalne naselitve:

 • vzdrževanje je minimalno,
 • stroški obratovanja so najnižji,
 • delujejo lahko brez rednega dotoka odpadne vode,
 • kakovost prečiščene vode je odlična,
 • so zanesljive, saj delujejo brez mehanskih komponent

Inovativnost tudi pri razvoju “električnih” čistilnih naprav

Dolgoletni partner nemškega podjetja Graf, ki že 50 let razvija in izdeluje čistilne naprave, je podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice. Grafov zadnji dosežek pri razvoju sistemov za čiščenje odpadnih voda je inovativna čistilna naprava one2clean, ki za čiščenje vode potrebuje le tri korake, pri čemer ves proces poteka v eni sami komori.

Ker čistilna naprava nima nepotrebnih dodatkov, je zato bolj zanesljiva. V odpadni vodi namreč nima gibljivih mehanskih delov, črpalk in drugih električnih komponent, zato se lahko pohvali z zelo dolgimi intervali praznjenja, minimalnimi stroški vzdrževanja in minimalno porabo energije – le 75 kWh na osebo na leto.

Z deževnico do dodatnih prihrankov

Cene pitne vode drvijo v nebo. V povprečju vsak človek porabi 130 litrov vode na dan. Skoraj polovico pitne vode lahko prihranimo z uporabo deževnice in tako močno zmanjšamo stroške gospodinjstva. Deževnica ni uporabna zgolj za zalivanje, ampak tudi za pranje perila in avtomobila ter splakovanje stranišč. Z dodatnim filtriranjem je deževnico mogoče uporabljati tudi kot pitno vodo. Deževnica je zelo pogost vir pitne vode v počitniških hišicah.

S preprosto vgradnjo podzemnega rezervoarja ter dodatne opreme lahko pridobimo učinkovit in cenovno ugoden sistem za uporabo deževnice. Naložba v sistem se zaradi precejšnjih prihrankov uporabniku kmalu povrne.

Sodobni sistemi za zajem in rabo deževnice so preprosti za vgradnjo, možna je tudi samovgradnja. Naložba se običajno povrne v petih do desetih letih, a ker je življenjska doba sistema precej daljša, v naslednjih letih ustvarja še dodatne prihranke.

Dolgoletne izkušnje

Podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice je dolgoletni partner podjetja Graf in Biorock v Sloveniji in v državah na območju nekdanje skupne države, kjer ima tudi svoja podjetja. S svojimi več kot 25-letnimi izkušnjami skrbi za svetovanje in vzdrževanje čistilnih naprav ter rešitev za deževnico.

info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekSloWOODlife: Bivanje z lesom
Naslednji članekInovativni okenski sistem za vsako področje uporabe
info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.