Večja površina oken za boljše počutje

Velux

Izsledki obširne raziskave »Spuščeni pogledi« o navadah in življenjskem slogu Evropejcev, ki jo je skupina VELUX izvedla tudi v Sloveniji, niso spodbudni. Skoraj polovici Slovencev namreč primanjkuje vsakodnevnega stika z naravo, saj vse več časa preživimo v zaprtih prostorih, ki so neustrezno osvetljeni. Zato je ključnega pomena dobro načrtovana osvetlitev domov z naravno svetlobo in temu primerno število nemščenih oken.

VeluxDobro načrtovana osvetlitev prostora z dnevno svetlobo zagotavlja zadostno količino svetlobe tekom svetlega dela dneva, upošteva raznolikost svetlobe (sončna, difuzna, reflektirana) in njeno razporeditev. Umeščanje in kombinacija različnih okenskih odprtin, tako fasadnih kot strešnih oken, namreč omogoča dobro distribucijo svetlobe v globje predele prostora. Pri slednjem ima prednost osvetlitev preko strešnih oken, saj zaradi lege v naklonu dajejo do 20 % več svetlobe v primerjavi s fasadnimi in do 30 % več svetlobe v primerjavi s frčadami. S kombinacijo strešnega okna nad oknom, pa se zgornji rob okna poviša, s čimer dosežemo vpad svetlobe globoko v prostor.

Še dokaj neizkoriščen potencial za zagotavljanje toplotnega ugodja v poletnih mesecih je izkoriščanje prečnega prezračevanja in učinka t.i. dimniškega vleka, z odpiranjem fasadnega okna in visoko umeščenega strešnega okna. Z nadzorovanim načinom odpiranja oken na različnih višinah, stavba izkorišča razlike v temperaturi zraka, kar sproža efektivno naravno prezračevanje. Z nadzorovanim senčenjem pa lahko učinkovito preprečujemo pregrevanje prostorov in se izognemo nepotrebnim stroškom za ohlajanje s pomočjo klimatskih naprav.

Velux Velux

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Prejšnji članekCena kriptovalut v visokem porastu. Kaj lahko pričakujemo v 2022?
Naslednji članekZaskbljujoče odkritje: mikroplastika prisotna v krvi skoraj 80 % raziskovancev

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.