Stališče Vlade RS do spremembe Direktive o vzpostavitvi sistema za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov

Vlada RS je sprejela stališče do Predloga direktive o spremembi Direktive o vzpostavitvi sistema za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov, zaradi izvajanja mednarodnega sporazuma o uporabi enotnega globalnega tržnega ukrepa za emisije iz mednarodnega letalstva od leta 2020.

Vlada RS načeloma meni, da mora letalski sektor v večji meri prispevati k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, pa tudi, da pred sprejemom kakršnihkoli zakonodajnih predlogov EU, države članice potrebujejo jasno sliko o stališčih tretjih držav, zato predlaga, da Evropska komisija pripravi podrobno informacijo o morebitnih reakcijah tretjih držav glede uveljavitve predlaganih dopolnitev ali drugih sprememb obstoječega sistema. Šele na tej osnovi naj bi bilo možno dokončno izbrati najustreznejšo opcijo zakonodajnega ukrepa EU, ki bo spodbujal in prispeval k pripravi mednarodnega sporazuma o uporabi enotnega globalnega tržnega ukrepa za emisije iz mednarodnega letalstva od leta 2020.

Vlada RS meni tudi, da EU s svojim ravnanjem ne sme ogroziti dolgoročnega cilja vzpostavitve globalnega sistema za trgovanje z emisijami v mednarodnem letalstvu.

Vlada RS dodaja, da je treba vmesnem času zagotoviti ustrezen prispevek letalskega sektorja, ne da se pri tem ogrozi konkurenčnosti domačih prevoznikov. Za Vlado je pomembno, da se vsi leti na isti progi obravnavajo na enak način. Po mnenju Vlade predlog predvideva premalo časa za sprejem in prenos spremembe direktive v nacionalni pravni red.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.