Sejem DOM 2014

53. sejem bo v torek, 11. marca, ob 13.00 uri na slovesnem odprtju uradno odprla predsednica Vlade RS, mag. Alenka Bratušek.

53. mednarodni sejem Dom (11.–16. 3. 2014), Gospodarsko razstavišče

Sejem Dom je največja specializirana mednarodna sejemska prireditev s področja graditeljstva v Sloveniji in njeni okolici. Letos sejem ponudbo za dom, gradbeništvo in stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice razstavlja na 24.000 kvadratnih metrih razstavnih površin v vseh razpoložljivih dvoranah, še dveh dodatnih montažnih, ter na zunanjih razstavnih površinah. Pod sloganom Ključne rešitve se na njem z zadnjimi trendi oziroma novostmi predstavlja 585 podjetij iz 33 držav.

53. sejem bo v torek, 11. marca, ob 13.00 uri na slovesnem odprtju uradno odprla predsednica Vlade RS, mag. Alenka Bratušek.

Navzočim bosta poleg premierke spregovorila še mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, in mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča. Župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, pa bo na odprtju podelil priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu. S tem znakom Gospodarsko razstavišče, skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Gradbenim inštitutom ZRMK, spodbuja razvoj stroke in osvešča kupce. Kot organizator sejma pa hkrati omogoča, da se pod njegovo streho odvijajo tudi razna strokovna srečanja, kot so konference, posveti, predstavitve ipd. V šestih dneh se bo v okviru sejma in organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK odvilo 130 predavanj ter štiri strokovne delavnice. Še posebej velja omeniti izjemno aktualno neodvisno brezplačno strokovno svetovanje za občane – obiskovalce sejma, ki poteka vsak dan od 10.00/12.00 do 18.00 ure. Svetovalci ponujajo rešitve, ki se nanašajo na področja energije v stavbah in gospodinjstvih, tudi  na energetsko izkaznico stavb, saniranje objektov za posledicami naravnih nesreč, kot so poplave, plazovi in neurja, trajnostno gradnjo, ter številne druge teme s področja graditeljstva.

Razstavni program 53. sejma Dom po dvoranah:

 • MESTNA DVORANA (A1) – stavbno pohištvo, garažna vrata, senčila, tehnično varovanje;
 • DVORANA  KUPOLA (A) – stavbno pohištvo;
 • DVORANA  AVLA (AV) – zavarovalnice,  založništvo, gostinstvo, ostalo;
 • DVORANA GAZELA (G) – svetovanje;
 • PREHOD (A-A2) – programske rešitve;
 • DVORANA KOCKA (A2) – montažne hiše, stavbno pohištvo, skupina Vila Bravum;
 • MARMORNA DVORANA (B) – klimatizacija in ogrevalna tehnika, kopalnice in sanitarna oprema;
 • PREDDVERJE MARMORNE DVORANE (B2) – ogrevalna tehnika, peči, sanitarna oprema;
 • STEBRNA DVORANA (BK) – hladilna in ogrevalna tehnika;
 • DVORANA  POVODNI MOŽ (BZ) – ogrevalna tehnika, čistilne naprave, orodje;
 • STEKLENA DVORANA (C) – strešne kritine;
 • DVORANA  FONTANA (D) – gradbeništvo, fasade, barve, laki, ograjni sistemi;
 • DVORANA JURČEK (E) – sejemska recepcija, vhod;
 • DVORANA SONET (S) – pohištvo;
 • DVORANA  GAZELA (G) – razstava;
 • DVORANA ODA (O) – pametne hiše, gradbeništvo, montažne hiše, kamini, barve in laki, ograjni sistemi, kovinska galanterija, stopnice, talne in stenske obloge, parketi, laminati, pripomočki za urejanje, čistilne naprave, ogrevanje in hlajenje, okolica hiše, ostalo;
 • ZUNANJI PROSTOR – kamini, peči, dimniki, cementni izdelki, stavbno pohištvo, bazeni in bazenska tehnika, oprema za vrt in okolico doma, pripomočki za urejanje okolice, gradbeni izdelki in materiali.

Brezplačno neodvisno svetovanje za  obiskovalce

Obiskovalcem je na voljo individualno strokovno, neodvisno in brezplačno energetsko svetovanje, ki ga izvajajo energetski svetovalci svetovalne mreže ENSVET in strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK. Hkrati v dveh ločenih predavalnicah potekajo tudi tematska strokovna predavanja za občane in stroko. Predavajo energetski svetovalci mreže ENSVET in strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in njihovi zunanji strokovni sodelavci, ki delujejo na področju bivalnega okolja, gradbene fizike in energije v zgradbah, materialov in konstrukcij, prometnic in infrastrukture ter geotehnike in geologije. Predstavljene so tudi aktivnosti Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, namenjene kreditiranju in sofinanciranju okolju prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb. Brezplačna neodvisna svetovanja potekajo vsak dan od 10.00 do 18.00 ure.

Poleg tematskih predavanj bodo od torka do petka izvedena še krajša strokovna predavanja s področij: trajnostne gradnje in načrtovanja, energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov, energijsko učinkovite gradnje in prenove večstanovanjskih stavb, energetske izkaznice stavbe, mreženja in usposabljanja strokovnjakov za izdelavo energetskih izkaznic in energetskih pregledov ter okoljskega in trajnostnega vrednotenja stavb, s poudarkom na zelenem javnem naročanju ter metod LCA in LCC, nizkoenergijske stavbe, izboljšanje potresne odpornosti stavb ter možnosti financiranja na energetskem področju.

Program za strokovno javnost

Gradbeni inštitut ZRMK organizira na sejmu štiri strokovne delavnice: • Primeri ukrepov pri prenovi večstanovanjskih stavb – AFTER, • Integralno (energetsko) načrtovanje stavb – MaTrID, • Kako doseči energijsko učinkovitost v javnih stavbah – CEC 5 in • Trajnostna gradnja za projektante in investitorje

Društvo inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana skupaj s partnerji pripravlja strokovno predavanje Certificirani slovenski gozdovi po shemi PEFC in preverjanje kakovosti lesa za ogrevanje.

Znak kakovosti v graditeljstvu

Na slovesnem odprtju sejma bodo podeljena tudi priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu. Znak kakovosti v graditeljstvu je neobvezni okoljski certifikacijski znak in blagovno storitvena znamka. Označuje izdelke, naprave, tehnologije in storitve s področja graditeljstva v Sloveniji, ki izpolnjujejo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive zahteve glede kakovosti. Proizvajalec ali izvajalec storitve mora zagotoviti kakovost v razvojno-tehnološkem procesu in si prizadevati za poslovno odličnost. Pri ocenjevanju se preverjajo še okoljski, družbeni in ekonomski vidiki.

Poslanstvo priznanja Znaka kakovosti v graditeljstvu je promovirati prizadevanja za odličnost in dvigniti kakovost in konkurenčnost proizvodov, naprav, tehnologij in storitev s področja graditeljstva v Sloveniji. Končni cilj je uveljaviti ZKG kot orodje obveščanja in varovanja potrošnikov, izboljšati kakovost izdelkov, naprav, tehnologij in storitev ter spodbujati raziskave in razvoj novih produktov. Ta edinstven certifikat na področju graditeljstva v Sloveniji je že pred 18 leti pri ocenjevanju upošteval tudi merila / vidike trajnostne gradnje. Celovita kakovost, ki jo predstavlja, namreč pomeni več kot zgolj tehnične zahteve, predpisane s standardi in pravilniki. Z uporabo nagrajenih izdelkov in storitev morajo biti zadovoljni vsi: od naročnika, kupca in uporabnika do širšega družbenega okolja. To je mogoče le takrat, ko merila vključujejo najnovejše in najvišje tehnično-tehnološke zahteve glede izdelka ali izvedbe storitve, proizvodnje ali poslovnega sistema, vgradnje in uporabe ob vzpostavljenem sistemu stalnega razvoja in izboljšav ter poudarjeni skrbi za varovanje okolja in obvladovanje celotnega življenjskega cikla izdelka, naprave ali tehnologije. Zato je kakovostna izbira odločilnega pomena za zagotavljanje trajne funkcionalnosti in zadovoljstva uporabnika ter ne nazadnje tudi ekonomičnosti investicije in varovanja okolja. S pravilno izbiro in (v)gradnjo se zmanjšajo stroški uporabe, vzdrževanja in razgradnje. S tem se dviguje kakovost grajenega okolja.

Dobitnike priznanj ZKG je izbrala posebna neodvisna strokovna komisija pod vodstvom predsednika, mag. Mateja Korena, univ. dipl. ekon., na slovesnem odprtju prvi dan sejma pa jim bo priznanja podelil Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.

KATALOG

Obiskovalci prejmejo ob nakupu vstopnice sejemski katalog, kjer si je mogoče ogledati, kako je po dvoranah predstavljen razstavni program, kdo vse so razstavljavci letošnjega sejma in kje jih je mogoče najti. V njem pa je tudi podrobno predstavljen obsejemski program, Znak kakovosti v graditeljstvu, objavljeni so strokovni članki o konkretni problematiki s področja graditeljstva idr.

CENE VSTOPNIC

9,00 € – redna vstopnica (odrasli) 6,00 € – vstopnica s popustom (otroci od 7. do 16. leta, dijaki, študenti, upokojenci) brezplačno – otroci do 7. leta starosti in invalidi na vozičkih ter njihov spremljevalec

Ob nakupu vstopnice prejmejo obiskovalci poleg kataloga še popustni kupon za razstavo Možgani – zgodba od znotraj, ki jo bo Gospodarsko razstavišče v sodelovanju z Naravoslovnim muzejem iz New Yorka, ZDA, v Ljubljani gostilo od 15. maja do 24. avgusta letos.

Blagajne bodo od 11. do 15. marca 2014 odprte od 9.15 do 19.00 ure, 16. marca 2014 pa od 9.15 do 17.30 ure.

DELOVNI ČAS SEJMA

Od 11. do 15. marca 2014: od 9.30 do 19.30 ure 16. marca 2014: od 9.30 do 18.00 ure

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.