Sejem DOM 2014 je odprl vrata

V torek, 11, marca ob 13.00 uri so na Gospodarskem razstavišču tudi uradno odprli vrata 53. mednarodnega sejem Dom. Na največjem specializiranem sejmu s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah se predstavlja 585 podjetij iz 33 držav. Tematski poudarek letošnjega sejma je na konkretnih rešitvah v graditeljstvu.

Na največjem specializiranem sejmu s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah se predstavlja 585 podjetij iz 33 držav. Tematski poudarek letošnjega sejma je na konkretnih rešitvah v graditeljstvu.


Slovesnega odprtja se je v vlogi otvoriteljice udeležila mag. Alenka Bratušek, predsednica Vlade Republike Slovenije. Zbrane so na slovesnem odprtju nagovorili še mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, mag. Samo Hribar Milič, direktor GZS, ter doc. dr. Marjana Šijanec Zavrl, članica uprave za raziskovalno dejavnost na Gradbenem inštitutu ZRMK. Župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, pa je podelil priznanja Znak kakovosti v graditeljstvu. 

Premierka mag. Alenka Bratušek je v nagovoru poudarila prednost sejma, »da lahko vsakdo, ki potrebuje pomoč pri gradnji ali obnovi, na enem mestu dobi celovit odgovor na njegova vprašanja.« Izpostavila je še, »da sejem Dom prinaša številne inovativne rešitve slovenskih in tujih proizvajalcev, s posebnim poudarkom na zelenih tehnologijah in varstvu okolja.« Dogodki, kot je sejem Dom, po besedah premierke pomembno prispevajo k povečanemu izvozu in bruto investicijam, boljšemu črpanju evropskih sredstev in večji potrošnji. »Ustvarjanje lastnega doma mora biti povezano predvsem z občutki sreče in varnosti, k čemur sejem Dom prispeva že več kot pol stoletja. Je izjemna priložnost, da kupci ustvarijo posebno vez s proizvajalci in da na enem mestu pridobijo strokovne informacije.« 

»Sejem Dom, 53. po vrsti, priča o tradiciji, ki zagotavlja ugled in izjemno dobro prepoznavnost te prireditve«, je sejem v imenu organizatorja, Gospodarskega razstavišča, predstavil njegov direktor, mag. Iztok Bricl. »Tudi letos ostaja sejem Dom največja sejemska prireditev na Gospodarskem razstavišču v enakih okvirih glede velikosti ter števila razstavljavcev kot leta poprej. Razstavni program sejma je najprimernejše prizorišče za pregled nad dogajanjem in novostmi oziroma zadnjimi trendi. Svojo ključno vlogo kot organizatorji sejma vidimo predvsem na dveh ravneh: prvič, razstavljavcem skušamo po najboljših močeh zagotoviti kar najboljše pogoje razstavljanja. Drugič, s ključnimi rešitvami, ki jih ponujamo na sejmu prek strokovnih predavanj in priznanj, spodbujamo tudi razvoj stroke. … Pregled novosti, zadnjih trendov v panogi, nasveti od samih proizvajalcev, dobra organiziranost sejmišča vsako leto privabijo na sejem prek 50.000 obiskovalcev,« je dodal Bricl.

Kljub temu da smo po indeksu odprtosti gospodarstva, ki ga pripravlja UNCTAD, na 18. mestu med 75 merjenimi državami, pa je po mnenju mag. Sama Hribarja Miliča, prvega moža Gospodarske zbornice Slovenije, slovenska država »že peto leto zapored premalo učinkovita. Prepočasna v spremembah, neodločna pri  globini reform, neambiciozna pri razvojnih projektih. In zato neuspešna pri vzpostavljanju pogojev za razvoj podjetništva, za gospodarsko rast in  nova delovna mesta. Četudi je obljuba 60.000 delovnih mest lahko le politična floskula, bi v danih razmerah ta obljuba morala postati naša skupna, nacionalna zaveza.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.