S pravim prezračevalnim sistemom do boljše kakovosti bivanja

Lunos
Photo by Lunos

Ko razmišljamo o vgradnji prezračevalnega sistema, se nam po glavi zagotovo mota tisoč in eno vprašanje. Kakšen bo dejanski učinek prezračevalnega sistema na kakovost bivanja v našem domu? Ali bo vgradnja prezračevalnega sistema dolgoročno vplivala tudi na prihranke pri porabi toplote? In ko si vsaj približno odgovorimo na zgornja vprašanja, že pridejo nove dileme, med katerimi zagotovo izstopata naslednji: Kako se sploh lotiti vgradnje in katero vrsto sistema prezračevanja izbrati? 

Kako se lotiti vgradnje prezračevalnega sistema?

Če gradite nov objekt, potem vam priporočamo, da se vgradnje prezračevalnega sistema lotite čim prej. Zelo ekonomično in koristno je, da v čim zgodnejši fazi gradnje opravimo določena dela in z njimi pripravimo vse potrebno za poznejšo vgradnjo prezračevalnega sistema. S tem korakom bomo poznejšo gradnjo bistveno pohitrili, pa tudi pocenili.

Pri prenovi starejšega objekta pa je vgradnja prezračevalnega sistema še toliko bolj na mestu, saj objekti starejšega datuma gradnje pogosto ne zagotavljajo optimalnih bivalnih pogojev. Če se v starejšem objektu denimo odločimo za menjavo oken, bo to pomenilo, da bodo okna veliko bolj tesnila kot prej. Posledično se bodo hitro začele pojavljati neprijetne vonjave, pa tudi čezmerna vlaga in plesen. Vse našteto je za naše zdravje zelo škodljivo in močno zmanjšuje kakovost bivanja. Prav zato je že skoraj nujno, da v tem primeru najdemo rešitev, ki nam bo v notranjih prostorih zagotovila svež zrak in visoko kakovost bivanja. Najbolj optimalna rešitev v tem primeru je zagotovo vgradnja kakovostnega prezračevalnega sistema.

lunos
Photo by Lunos

Katero vrsto prezračevalnega sistema sploh izbrati?

Pri vgradnji prezračevalnega sistema imamo dve možnosti, in sicer centralni in decentralni prezračevalni sistem.

Centralni sistem prezračevanja skrbi za odvajanje izrabljenega zraka na prosto preko prezračevalnih vodov v vsakem prostoru, ki so povezani s centralnim ventilatorjem in odzračevalnim vodom.

Zelo podobne lastnosti kot centralni sistem prezračevanja ima tudi decentralni sistem prezračevanja, ki deluje po principu regenerativne izmenjave toplote. Vendar je ključna razlika v tem, da pri decentralnem sistemu prezračevanja ni potreben sistem napeljave prezračevalnih vodov med prostori, ampak več posameznih ventilatorjev preko odzračevalnih jaškov ali direktno skozi zunanji zid odvaja izrabljen zrak iz prostorov, svež zrak pa vstopa skozi stenske vhodne enote. Gre za zelo učinkovit proces, ki omogoča tudi velike prihranke, saj se pri prezračevanju izgubi le 10 % energije, namenjene za ogrevanje. Če želimo zagotoviti uravnoteženo odvajanje in dovajanje zraka, je pomembno, da vgradimo dve enoti oziroma parno število prezračevalnih naprav, posebno pozornost pa moramo nameniti tudi kakovostnemu filtru, ki bo še posebej alergikom močno izboljšal kakovost življenja.

Ne glede na to ali gre za novogradnjo ali pa obnovo starejšega objekta – v obeh primerih je vgradnja prezračealenga sistema več kot smiselna, njeni pozitivni učinki pa se bodo zagotovo pokazali že zelo kmalu.

V podjetju Lunos trdno stojimo za svojimi sistemi prezračevanja. Vemo, da predstavljajo nepremagljivo razmerje med kakovostjo in ceno, zato vam v posebni športno obarvani akciji Lunosova rumena majica prezračevanja podarjamo kar 40 % popusta na zmagovalno prezračevalno enoto i-Vent. Če kdaj, je zdaj pravi čas za vgradnjo šampiona med prezračevalnimi sistemi!

lunos
Photo by Lunos

 

 

 

logo Lunos
info@lunos.si | 01 620 43 00 | Spletna stran

Specialisti za prezračevanje. LUNOS je mnogo več kot le običajno prezračevanje.

Prejšnji članekEko sklad izdal dodatno pojasnilo glede prioritetne rabe energentov
Naslednji članekKako hitro očistiti nerjaveče jeklo?
logo Lunos
info@lunos.si | 01 620 43 00 | Spletna stran

Specialisti za prezračevanje. LUNOS je mnogo več kot le običajno prezračevanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.