Preproga zazelenitve Xeroflor – hitra, enostavna in lahka zazelenitev streh

Zazelenitev, ki za radi svoje minimalne teže (50 kg/m2) omogoča izvedbo ozelenitve poljubnih nadstreškov, teras in ravnih streh. Predhodno vzgojene preproge zazelenitve omogočajo, da je streha zelena v trenutku, ko je preproga položena na streho.

Skrb za okolje, urbanistične zahteve, zaščita strešne konstrukcije, večje bivalno ugodje in moto “nazaj k naravi” so samo nekateri izmed argumentov, ki govorijo v korist izvedbe zelene strehe. Zeleno streho so poznali že Vikingi in Perzijci, zato ni razlogov, da se ne bi izvajala tudi v današnjih – sodobnih časih.

 

Zelene strehe nudijo številne prednosti:

  • Lepši estetski izgled.
  • Vegetacijska plast ščiti streho pred UV sevanjem ter neposrednimi mehanskimi in vremenskimi poškodbami.
  • Temperaturne razlike na strehi se močno zmanjšajo rezultat tega pa je vsaj podvojena življenjska doba kritine.
  • Z znižanjem temperaturnih razlik se zniža potrebna raba energije za ogrevanje ali hlajenje obenem pa se izboljša bivalna mikroklima.
  • Zelene strehe prispevajo k izboljšanju klime v mestih. Vegetacija namreč čisti, hladi in vlaži zrak, saj zadrži do 85% prašnih delcev in več kot polovico deževnice, ki tako naravno izhlapeva v ozračje, namesto da bi s strehe hipoma odtekla preko sistema odvodnjavanja.
  • Proces fotosinteza pa “troši” CO2 iz okolja in proizvaja kisik.

 

“Preproga” ekstenzivne zazelenitev Xeroflor, ki jo sestavljajo različni sedumi in mahovi, je odporna na ekstremne vremenske pogoje na strehi. Za svoj obstoj in rast potrebuje le 1,5 do 2 cm substrata kar predstavlja maksimalno 50 kg/m2 dodatne obtežbe na strehi. Tako »dodatno« obtežbo pa običajno brez težav prenaša tudi »lahka« podkonstrukcija nadstreškov. Ekstenzivna zazelenitev Xeroflor je tako eden redkih, če ne edini sistem zazelenitve, primeren za izvedbo na lahkih strešnih konstrukcijah (les, trapezna pločevina …).

 

Pojem “ekstenzivno” pomeni dober, visok rezultat kot povračilo za majhen vložek. Sistem ekstenzivne zazelenitve Xeroflor so vnaprej vzgojene “zelene preproge”, ki omogočajo zazelenitev strehe v trenutku, ko je “preproga” položena na streho.

 

Izvedba zazelenitve nadstreškov je preprosta. Na predhodno zaključeno streho z vsemi hidroizolacijskimi in krovsko kleparskimi deli, se najprej položi filc XF 159, ki služi kot »akumulator« vode. Preko filca sledi le še polaganje preproge ekstenzivne zazelenitve XF 301 in nadstrešek je ozelenjen.

 

Zagotovo lahko trdimo, da je Xeroflor zelena streha enostavna, ekološka, ekonomična in okolju prijazna rešitev zazelenitve strešnih površin.

 

mag. Boštjan Kavčič, univ.dipl.ing.str.

NORIK d.o.o. je trgovsko podjetje, ki se ukvarja s trženjem in zastopstvom specializiranih materialov in rešitev s področja gradbeništva.
norik.si | info@norik.si | 01 4231128 | Cesta dveh cesarjev 393A, 1000 Ljubljana

Prejšnji članekViessmann Vitocal 200-S
Naslednji članekGorivo ponovno dražje

NORIK d.o.o. je trgovsko podjetje, ki se ukvarja s trženjem in zastopstvom specializiranih materialov in rešitev s področja gradbeništva.
norik.si | info@norik.si | 01 4231128 | Cesta dveh cesarjev 393A, 1000 Ljubljana

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.