Projektiranje prezračevalnega sistema z rekuperacijo odpadne toplote

Pri projektiranju prezračevalnega sistema z rekuperacijo odpadne toplote in ostalih strojnih instalacij je zelo pomembno, da se jih lotimo dovolj zgodaj, najbolje že pri sami arhitekturni zasnovi objekta.

Ko govorimo o prezračevanju se vsi zavedamo, da je le to potrebno, obenem pa se moramo zavedati tudi dejstva, da obstaja veliko načinov prezračevanja, ki se med seboj ločijo glede na: kvaliteto, vpliv na prostor, kontrolo in energijske izgube. Tako v grobem ločimo naravno prezračevanje (odpiranje oken) in prisilno prezračevanje (podtlačno prezračevanje, prezračevanje z lokalnimi rekuperatorji toplote ali centralno prezračevanje z rekuperacijo toplote).

Projektiranje prezračevanja

Prezračevanje je možno sestaviti tako, da v samem objektu oz. stanovanju ni posebnih večjih posegov v prostor in so vidni samo končni elementi. Razvodi prezračevalnega sistema se lahko izvedejo pod estrihi, v sami armirani betonski plošči ali pa v spuščenih stropih. Obstaja tudi možnost vgradnje prezračevalnega sistema v obstoječ objekt, vendar gre v tem primeru za precej velik poseg, ki se ga običajno izvaja skupaj s še kakšno drugo adaptacijo ali zamenjavo stavbnega pohištva. Prezračevalni sistem se v tem primeru ne izvede popolnoma optimalno, tako kot je to pri novogradnjah, vendar še vedno dovolj funkcionalno.

 

Najbolj optimalna, kvalitetna in celovita rešitev je torej centralno sistemsko prezračevanje vseh prostorov hiše s povratkom toplote. Pri tem svež zrak vstopa v prostore po ceveh, ki so izdelane iz antistatičnih in antibakterijskih materialov, zaradi česar ne vplivajo na kvaliteto zraka. Pred vstopom v prostor se v napravi zrak filtrira, pri čemer lahko iz dovodnega zraka odstranimo tudi cvetni prah. Zrak se še razvlaži in ogreje z odpadnim zrakom. V linijo lahko vgradimo še tako imenovani entalpijski izmenjevalec, ki poleg toplote v zrak vrne tudi nekaj vlage. To je zelo pomembno zlasti pozimi, ko vlaga zunaj lahko pade pod 30%, saj se najbolj ugodno počutimo ob 45% do 55% vlažnosti. 

 

Izmenjava zraka med prostori

Zelo pomembni so pretoki zraka med prostori, in sicer zato da se zrak kar najbolje izkoristi. Količina izmenjave zraka mora biti pravilno predvidena in sicer od 0,3 do 0,5 celotnega volumna hiše na uro v povprečnem obratovanju, ob maksimalni izmenjavi pa naj bi dosegli 0,8 kratno izmenjavo. Ob odsotnosti, ko vas ni v prostoru mora biti sistem nastavljen na minimumu, zlasti pa je pomembno tudi to, da se nastavi tedenska ura in ob tem primerna izmenjava zraka.

Podjetje KLIVENT d.o.o. je bilo ustanovljeno v začetku leta 2006, vendar smo zaposleni v njem več let uspešno delovali na področju prezračevanja. Z izkušnjami ki smo si jih nabrali v tem času Vam lahko pomagamo in svetujemo pri izdelavi Vašega prezračevalnega sistema.
www.klivent.si | info@klivent.si | 031 830 600 | Gorenjska cesta 6, 1215

Prejšnji članekKako deluje vetrna elektrarna?
Naslednji članekFestival trajnostne mobilnosti

Podjetje KLIVENT d.o.o. je bilo ustanovljeno v začetku leta 2006, vendar smo zaposleni v njem več let uspešno delovali na področju prezračevanja. Z izkušnjami ki smo si jih nabrali v tem času Vam lahko pomagamo in svetujemo pri izdelavi Vašega prezračevalnega sistema.
www.klivent.si | info@klivent.si | 031 830 600 | Gorenjska cesta 6, 1215

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.