Prezračevanje z rekuperacijo odpadne toplote

V podjetju KLIVENT d.o.o. se ukvarjajo z izvedbami strojnih inštalacij prezračevanja. Na podlagi skrbnega pregleda vašega objekta in opravljenih meritev vam svetujejo pri izbiri najboljše rešitve za vaš prostor, sprejemljive tako z vidika parametrov ugodja kot tudi same rabe energije.

V današnjih časih bi morala biti kakovost bivanja eden od glavnih razlogov za nakup prezračevalnega sistema v zaprtih prostorih. Z novimi izolacijskimi materiali, tesnjenjem stavb, zrakotesnimi okni in kvalitetno gradnjo smo skoraj hermetično zaprli prostor v katerem bivamo, kar posledično povzroča, da se v prostorih nakopiči zelo slab zrak. Majhna izguba toplotne energije skozi ovoj stavbe in okna zadrži v prostorih tudi vso vlago, ki je produkt dihanja, kuhanja, pranja, likanja, tuširanja in drugih aktivnosti.

Z bivanjem v neprezračevani hiši upada kvaliteta zraka, koncentracija ogljikovega dioksida raste, vonjave iz kuhinje in sanitarij se kopičijo, pogosto nastajajo plesni in kondenzacije, kar lahko privede do hudih bolezni dihal, vse navedeno pa ustvarja nevzdržne razmere za bivanje in privede do potrebe po prisilnem prezračevanju z rekuperacijo odpadne toplote. Brez vgrajenega prisilnega prezračevanja se namreč zatečemo k odpiranju oken, s tem pa popolnoma izničimo investicijo v toplotni ovoj zgradbe. Takšno prezračevanje deluje le dokler je okno odprto, je neenakomerno in pogosto neprijetno za ljudi v prostoru, saj smo hkrati deležni tudi številnih zunanjih dejavnikov, kot so hrup, nečistoča, cvetni prah in različni insekti, ki pridejo v prostor. Vgrajeno prezračevanje mnoge naštete težave odpravlja ter redno in nemoteno oskrbuje prostore s svežim zrakom, ob tem pa zagotavlja tudi energetske prihranke.

Edina prava rešitev vseh naštetih problemov je prezračevanje z rekuperacijo odpadne toplote. S pomočjo rekuperacije se na uro namreč zamenja od 0,4 do maks. 0,8 celotnega zraka v prostoru, s tem pa privarčujemo tudi več kot 90% toplote, ki bi jo sicer izgubili s klasičnim prezračevanjem. Dokaz za to so pasivne in nizkoenergijske hiše, ki dosegajo izredno nizke potrebe po energiji za ogrevanje.

Za lažje razumevanje takšnega prezračevanja bomo na kratko predstavili delovanje in sestavo sistema.

Vse naprave za prezračevanje objektov morajo biti izbrane tako, da zagotavljajo uporabniku zadostno količino izmenjave zraka v bivalnih ali delovnih prostorih in hkrati vračajo odpadno toploto zavrženega zraka. Sodobne naprave omogočajo tudi dogrevanje in pohlajevanje vstopnega zraka, filtriranje (različne stopnje filtracije), vlaženje. S tem zagotovimo primerno temperaturo in vlago vstopnega zraka v vseh letnih časih.

Na sliki je prikazana prezračevalna naprava – rekuperator oz. toplotni prenosnik znamke Helios KWL EC 300 Pro, ki zagotovi prenos dela toplote iz odpadnega (izstopnega) zraka na svež (vstopni) zrak. Rekuperator je grajen tako, da sta zračna tokova pri prenosu toplote med seboj ločena, prenaša se le toplota.

Rekuperator toplote ima dva ventilatorja z zelo nizko porabo električne energije, od 8W do 97W s kapacitetami do 330 m3/h, kar zadostuje za hiše do velikosti približno 200 m2. Najpomembnejši del prezračevalne naprave je rekuperacijska kocka, ki odvzema toploto odvodnemu zraku in jo vrača svežemu dovodnemu zraku.

Naprava je opremljena s filtri za čiščenje zraka in odsesava odpadni oz. izstopni zrak obremenjen z vlago in vonjavami iz prostorov kot so kopalnica, kuhinja in sanitarije ter dovaja sveži filtriran zrak v čiste prostore, kot so dnevni prostor, spalnice, otroške sobe, kabinete … Na ta način v prostoru ohranjamo prijetno bivalno temperaturo, v brez večjih toplotnih izgub, ob tem pa se obremenjen in svež zrak nikjer ne mešata. Na takšen način v poletnem času v prostoru ohranjamo hlad, v zimskem času pa toploto.

Podjetje KLIVENT d.o.o. je bilo ustanovljeno v začetku leta 2006, vendar smo zaposleni v njem več let uspešno delovali na področju prezračevanja. Z izkušnjami ki smo si jih nabrali v tem času Vam lahko pomagamo in svetujemo pri izdelavi Vašega prezračevalnega sistema.
www.klivent.si | info@klivent.si | 031 830 600 | Gorenjska cesta 6, 1215

Prejšnji članekZaključena sanacija 400 in 220 kV omrežja po zimski ujmi
Naslednji članekPodpisana pogodba za izvedbo del energetske sanacije objekta POŠ Vrtojba

Podjetje KLIVENT d.o.o. je bilo ustanovljeno v začetku leta 2006, vendar smo zaposleni v njem več let uspešno delovali na področju prezračevanja. Z izkušnjami ki smo si jih nabrali v tem času Vam lahko pomagamo in svetujemo pri izdelavi Vašega prezračevalnega sistema.
www.klivent.si | info@klivent.si | 031 830 600 | Gorenjska cesta 6, 1215

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.