Preverite, kako lahko temperaturo v stanovanju znižate tudi za več kot 5 °C

Moški s pametnim telefonom upravlja okno in žaluzije

Ste se kdaj zleknili na kavč in ugotovili, da bi vam prav prišla še blazina? Morda ste se udobno namestili pred televizijo in si želeli ogledati najljubši film, pa ste hitro ugotovili, da se tako blešči, da ne vidite niti glavnih igralcev? Te stvari se zdijo malenkosti, ampak saj veste, kako pravijo – hudič je v malenkostih in te so izjemno pomembne, saj nam pogosto ponudijo dodatno udobje v domu in zagotavljajo njegovo funkcionalnost. Da poleti ne boste v domači dnevni sobi sedeli s sončnimi očali, vam svetujemo, da se nanj že zdaj pripravite in razmislite o primernih okenskih senčilih.

Kako je lahko poleti v našem domu vroče, se pogosto zavemo šele, ko nas zadene prvi poletni vročinski val. Enako je, ko pomislimo na rešitve, ki bi nam lahko pomagale znižati temperaturo doma. Velikokrat namreč pozabimo na primerne zunanje rolete in notranja senčila, ki sicer ponujajo odlično zaščito tako poleti kot pozimi.

Otroka se igrata v podstrešni sobi, opremljeni s strešnimi okni Vellux

Raziskava, izvedena za Bežigradom v Ljubljani

Kot pravi Neža Močnik, arhitektka pri podjetju VELUX, lahko zunanje rolete v poletnem času znižajo notranjo temperaturo tudi do 5,2 °C, saj sončne žarke ustavijo, še preden vdrejo v naš dom. Ob tem dodaja: “Raziskavo smo opravili v južno orientirani sobi v stanovanju za Bežigradom v Ljubljani, kjer smo julija in avgusta 2023 izvajali meritve za potrebe študije* o učinkoviti zaščiti prostorov pred pregrevanjem. Raziskava torej potrjuje, da lahko poleti z roletami občutno znižate temperaturo v stanovanju, medtem ko lahko pozimi z njimi poskrbite za dodatno izolacijo ter tako dosežete boljšo energijsko učinkovitost svojega doma.”

Brezskrbno delo in zabava ter miren spanec

Senčila prav tako zagotavljajo tudi inovativne rešitve za nadziranje naravne svetlobe, ki jih tako lahko prilagajamo svojim potrebam. Če delamo na računalniku oz. si privoščimo filmsko popoldne, lahko poskrbimo za primerno zatemnitev in v dom spustimo manj svetlobe. Če si želimo mirnega popoldanskega ali nočnega spanca, pa lahko z njimi prostor popolnoma zatemnimo in tako tudi poskrbimo za primeren dnevno-nočni ritem.

Par v postelji s telefonom upravlja rolete na strešnem oknu

Kaj pa ob hudih poletnih nevihtah?

Zaradi robustnega aluminijastega ščita rolete zdržijo v vseh vremenskih razmerah, tudi bolj ekstremnih. Ne glede na to, ali je močan veter, ali toča ali, poletna vročina, ali zimski mraz. Vedno poskrbijo, da je vzdušje v domu prijetnejše. Prav tako zmanjšujejo hrup dežja za do 7 dB in tako zagotavljajo popoln počitek, kadarkoli ga potrebujete. Zunanjim roletam se sicer odlično podajo tudi notranja senčila, ki jih lahko preprosto kombiniramo in tako še dodatno poskrbimo za notranji dizajn svojega doma.

Malenkosti zagotovo pogrešamo

Tako kot si ne moremo predstavljati mansarde brez strešnega okna, tako bi bilo dobro, da si tudi strešnega okna ne predstavljamo brez ustreznih rolet. Čeprav se velikokrat zdi, da lahko živimo brez takšnih malenkosti, jih zagotovo kdaj pogrešamo. Zato vam svetujemo, da izboljšate svoje bivalno udobje, enostavno dopolnite tiste manjkajoče kose, opremite svoja strešna okna in tako v miru pričakate letošnje poletno obdobje ter ga preživite brez sončnih očal v lastni dnevni sobi.

* Podatki so bili pridobljeni s simulacijo južno-orientirane sobe v stanovanju v Ljubljani (Bežigrad), kjer so nameščena strešna okna VELUX GGL MK06 0070 (780 x 1178 mm). Meritve so se izvajale v juliju in avgustu 2023 za potrebe študije o učinkoviti zaščiti prostorov pred pregrevanjem.

velux

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Prejšnji članekZakaj je sladoled najboljša poletna osvežitev na plaži
Naslednji članekS preprostim trikom stopite led v zamrzovalniku in to v samo 10 minutah
velux

S svojimi strešnimi okni izkoriščamo dnevno svetlobo in ustvarjamo bolj zdrave pogoje za bivanje, delo, učenje, igro in sprostitev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.