Podeljena prva slovenska priznanja za inventivne rešitve krožnega gospodarstva

Nagrajenci s priznanji v rokah
Foto: on Pomurski sejem d. o. o.

Štajerska gospodarska zbornica, upravljavka SRIP – Krožno gospodarstvo, je v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj,  8. marca na sejmu Megra podelila prva vseslovenska priznanja za inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva za leto 2022. 

Podeljeni sta bili dve zlati priznanji, šest srebrnih in tri bronasta priznanja ter eno priznanje za prispevek za razvojno dejavnost na področju krožnega gospodarstva.

Izbor je opravila strokovna komisija v sestavi: dr. Martin Ocepek, HELIOS TBLUS d.o.o., predsednik komisije, člani: Marko Hren iz MKRR, dr. Tine Seljak iz UL FS, in mag. Aleksandra Podgornik iz ŠGZ.

Magistra Aleksandra Podgornik, direktorica ŠGZ je ob tem povedala:

»V Štajerski gospodarski zbornici smo izredno veseli in ponosni, da smo že leta 2016, ko je SRIP Krožno gospodarstvo nastal, prepoznali izredno nujnost  in potencial za tovrstno povezovanje in sodelovanje. 

Skupaj z našimi izjemni partnerji smo orali ledino na zemljevidu krožnega gospodarstva v Sloveniji in  v šestih letih delovanja zagnali številne projekte,  vzpostavili sodelovanja in partnerstva, ki predstavljajo neprecenljiv temelj gospodarskega in družbenega razvoja ob zahtevnem prehajanju v zeleno – krožno gospodarstvo. V partnerstvu trenutno sodeluje 92 članov iz gospodarstva, akademske in raziskovalne sfere, zbornice in druge nevladne organizacije. Vedno bolj se je potrebo zavedati, da  krožno gospodarstvo predstavlja izjemno priložnost in alternativo za gospodarstvo, ki se vsak dan srečuje s pomanjkanjem surovin, energetsko krizo in pomankanjem kadra. Ob današnji podelitvi pa še posebej veseli dejstvo, da je med 57 letošnjimi nagrajenci kar 35 žensk in upam, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje.«

Zlati nagrajenci

Ekipa iWood v sestavi: Miha Bogataj, Marko Balantič, Peter Zajc, Matic Javoršek in Martin Hladnik za invencijo Lesna masivna stena brez lepil na bazi listavcev.

Ekipa Kemijskega inštituta v sestavi: Brigita Hočevar, Blaž Likozar, Miha Grilc za invencijo Trajnostni postopek proizvodnje mukonske, heksendiojske in adipinske kisline (in njihovih estrov) iz aldarnih kislin s heterogeno katalizo.

Srebrni nagrajenci

Ekipa Univerze v Ljubljani, Biotehniške fakultete in Fakultete za farmacije v sestavi: Diana Paveljšek, Timeja Planinšek Parfant, Nika Osel, Robert Roškar, Bojana Bogovič Matijašić za invencijo Izraba kisle sirotke kot stranskega produkta mlekarske industrije za proizvodnjo vitamina B12.

Ekipa podjetja Ekstera v sestavi: Jure Naglič, Dušan Strmčnik, Uroš Kozel, Peter Polak za invencijo Betonski izdelki z dodatnimi uporabljenimi livarskimi peski.

Ekipa podjetja MyCol in Zavoda za gradbeništvo Slovenije v sestavi: Barbara Šumiga, Petra Stražar, Ondrej Panak, Marta Klanjšek Gunde, Katja Malovrh Rebec, Anja Lešek, Patricija Ostruh, Janez Turk, Barbara Treppo Mekiš za invencijo Tiskani temperaturni indikatorji za reciklabilno pametno embalažo z ovrednotenim nižjim okoljskim vplivom.

Ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije v sestavi: Vilma Ducman, Katja Traven, Mark Češnovar za invencijo Alkalijsko aktivirane pene in kompoziti na osnovi odpadnih materialov za uporabo pri sobnih in povišanih temparaturah.

Ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije v sestavi: Miha Hren, Branko Belinger, Viljem Kuhar, Tadeja Kosec, Andraž Legat za invencijo Električni uporovni senzor za korozijski monitoring v ekstremnih korozijjskih razmerah.

Ekipa podjetja Termit in Zavoda za gradbeništvo Slovenije v sestavi: Majda Pavlin, Barbara Horvat, Alenka Pavlin, Barbara Matko, Bojan Cerar in Vilma Ducman za invencijo Fasadna plošča iz odpadne mineralne volne.

Bronasti nagrajenci

Ekipa Univerze v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo v sestavi: Mirjana Gašperlin, Maja Bjelošević Žiberna, Mirjam Gosenca Matjaž, Blaž Grilc za invencijo Kozmetologija in uporaba sirotke: doprinos h krožnemu gospodarstvu.

Ekipa podjetja ARHEL, projektiranja in inženiring v sestavi: Maja Zupančič Justin, Maja Čič, Tinkara Rozina, Tinkara Vardjan, Tjaša Prevc za invencijo Postopek pridobivanja stabiliziranih in mikrobiološko inaktiviranih produktov pridobljenih z gojenjem kefirnih zrn v sirotki.

Ekipa podjetja ARHEL, projektiranje in inženiring v sestavi: Maja Zupančič Justin, Maja Čič, Tinkara Rozina za invencijo Postopek izdelave posipa za pospešitev procesov fermentacije organskih odpadkov.

Posebno priznanje za prispevek na področju razvojne dejavnosti v krožnem gospodarstvu za leto 2022 pa je prejela ekipa podjetja ARHEL v sestavi: Maja Zupančič Justin, Marko Kete, Maja Čič, Tinkara Vardjan, Irena Petrinić, Hermina Bukšek.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.