Novo mesto – slovenska silicijeva dolina

Razcvet informatike v Novem mestu.

Letošnje leto je zelo uspešno za študente Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, saj so osvojili mnogo nagrad na raznih tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Najbolj odmevna je zagotovo zmaga ekipe SQBZY na slovenskem izboru Microsoftovega tekmovanja Imagine cup 2014, kjer so članice ekipe osvojile prvo mesto v kategoriji World Citizenship s projektom OKEANA.

V okviru projekta OKEANA je ekipa razvila informacijski sistem za vizualizacijo podvodnih lokacij (izris podvodnih zemljevidov), ki bo zbiral in ponujal ažurne podatke preko desktop in mobilnih aplikacij. Aplikacija bo uporabna za potapljače in potapljaške centre, kopalce, morske biologe, ribiče. Sistem bo omogočil tudi shranjevanje potapljaških dnevnikov v oblak, večjo dostopnost do podvodnega sveta in podatke o temperaturah in čistosti vode; strukturi oz. reliefu terena pod vodo in globini; živem in neživem svetu ter o drugih uporabnikih sistema.

 

Da je projekt OKEANA res vrhunski, dokazujejo tudi ostali dosežki, saj je ekipa SQBZY letos zmagala na Science Slamu v Ljubljani in na natečaju pospeševalnika idej ITIME za najboljši start-up podjetniški projekt.

 

Poleg te ekipe sta študenta Jože Bučar in Dejan Zidar s projektom Raziskovalni vavčer: Web Clipping osvojila 2. mesto na natečaju študentskih projektov za leto 2014 v okviru konference Dnevi slovenske informatike 2014. Študent Jure Cerovšek pa je z ekipo BillScan v programu KickUp osvojil prvo mesto za aplikacijo za poenostavljeno shranjevanje različnih računov in garancij. Aplikacija deluje na principu fotografiranja računa in shranjevanje fotografije v oblak. Študentje Fakultete za informacijske študije pripravljajo še druge projekte, o katerih bomo zagotovo še veliko slišali.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.