URSA – Nizkoenergijski objekt

Do nizkoenergijskega objekta lahko pridemo na več načinov. V primeru novogradnje je pomembna še umestitev objekta v prostor, saj lahko z ustrezno arhitekturo dobimo veliko sončnih dobitkov ter ustrezno zmanjšujemo energijske izgube na ovoju objekta. Obstoječe objekte pa je potrebno strokovno sanirati z ustreznim toplotnim ovojem.

V današnjih dneh se redkeje odločamo za novogradnjo, zato si na kratko poglejmo, kako lahko obstoječ objekt izboljšamo, da bo poraba energentov za ogrevanje in hlajenje kar se da nizka. Danes znanje in materiali omogočajo doseganje zahtevnih standardov pasivne gradnje, ki vodijo k energetsko učinkovitim objektom. Ker pa je doseganje pasivnega standarda pri prenovi precej zahteven poseg, si poglejmo, kaj je treba storiti, da bi dosegli zahteve nizkoenergijskega objekta.

 

Med najcenejše posege pri prenovi sodi toplotna izolacija strehe, kjer lahko sami položimo toplotno izolacijo na ploščo medetažne konstrukcije (samo razvijemo rolo toplotne izolacije). Da zagotovimo ustrezno toplotno zaščito strehe, je priporočljivo namestiti vsaj 20 cm izolacije URSA SF 34 ter namestitev ustreznih folij, ki ščitijo toplotno izolacijo. Kadar imamo izkoriščeno podstrešje in streha ni podeskana svetujemo namestitev toplotne in zvočne izolacije URSA SF 34 med špirovce in pod špirovce v skupni debelini vsaj 20 cm. Konstrukcijo pa dodatno zaščitimo z URSA SECO PRO 2 folijo z notranje strani ter URSA SECO PRO 0,04 z zunanje strani kot sekundarno kritino. Vse stike dobro zalepimo z lepilnimi trakovi URSA SECO PRO KP in URSA SECO PRO KA ter trajno elastično maso URSA SECO PRO DKS. V primeru podeskanega ostrešja (deske so tesno skupaj) pa namesto URSA SECO PRO 2 folije namestimo URSA SECO PRO 100 folijo.

 

Ostali posegi pri prenovi objekta pa zahtevajo nekoliko več finančnih sredstev. Fasada objekta pri prenovi predstavlja kompleksen poseg, saj je treba združiti zamenjavo stavbnega pohištva, okenskih polic, sanacijo toplotnih mostov ter dodatno toplotno izolacijo s fasadnim zaključkom. Za dosego zastavljenega cilja je tako potrebno namestiti okna s toplotno prehodnostjo U £ 1,1 W/m2K ter vgradnjo po RAL sistemu. Vse toplotne mostove je potrebno dodatno toplotno zaščititi z boljšo izolacijo, da izenačimo toplotno prehodnost med različnimi konstrukcijskimi preseki (sestavami). [palete je priporočljivo obdati s slojem toplotne izolacije URSA XPS N-W-I ali URSA XPS N-III-PZ-L v debelini 2 – 5 cm pred vgradnjo stavbnega pohištva. Na zidove pa lahko namestimo toplotno izolacijo URSA FDP 2 v dveh slojih, 5 + 10 cm, ter jo obložimo z leseno macesnovo oblogo. Posebno pozornost je treba posvetiti namestitvi zunanjih okenskih polic, saj z napačno namestitvijo lahko nastane linijski toplotni most. Pri fasadi je pomemben tudi stik zidu z zemljo (pas, ki ga imenujemo cokel). V tem območju je treba namestiti toplotno izolacijo, ki sega tudi v zemljo, da s tem zmanjšujemo vpliv toplotnega mostu. Ustrezna toplotna izolacija URSA XPS N-III-PZ-L se namesti v globini vsaj 80 cm pod zemljo. Toplotno izolacijo pritrdimo s cementnim lepilom (lahko tudi z nizkoekspandirajočo poliuretansko peno), izdelamo drenažno nasutje do višine terena ter v območju, ki meji na zrak zaščitimo z tankoslojnim fasadnim sistemom oz. ustrezno oblogo.

 

S prej navedenimi ukrepi smo izboljšali toplotno zaščito ovoja stavbe, zato se v naslednjem koraku priporoča namestitev nove sodobne kurilne naprave, ki ne potrebuje veliko moči. Zaradi povečane zrakotesnosti objekta je pri prenovi priporočljivo vgraditi tudi rekuperator, ki zagotavlja ustrezno kakovost zraka v prostorih objekta, hkrati pa zagotavlja, da ne bo prihajalo do izgub toplote zaradi prezračevanja.

 

Z nekoliko večjim vložkom pri prenovi stavbe smo tako prišli do nizkoenergijskega objekta, ki nam bo omogočil nizke stroške pri zagotavljanju bivalnega udobja.

 

Če želite tudi vi prenoviti vaš objekt, da bi dosegli zmanjšanje porabe energentov za ogrevanje, vam bomo z veseljem pomagali z ustreznimi nasveti.

 

Podjetje URSA SLOVENIJA d.o.o. je proizvajalec izolacije iz steklene volne in dnevno proizvede okrog 80 ton steklene volne. Vsi naši izdelki so zdravstveno neoporečni skladno z evropsko zakonodajo in so certificirani.
http://www.ursa.si/ | ursa.southeast@uralita.com | 07 3918300 | Povhova ulica 2, 8000 Novo Mesto

Prejšnji članekV veljavo stopila Uredba o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji
Naslednji članekRIHTER – Dan odprtih vrat

Podjetje URSA SLOVENIJA d.o.o. je proizvajalec izolacije iz steklene volne in dnevno proizvede okrog 80 ton steklene volne. Vsi naši izdelki so zdravstveno neoporečni skladno z evropsko zakonodajo in so certificirani.
http://www.ursa.si/ | ursa.southeast@uralita.com | 07 3918300 | Povhova ulica 2, 8000 Novo Mesto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.