NEK je po sobotni samodejni zaustavitvi ponovno v omrežju

NEK se je v soboto, 23. 11. 2013 ob 4.51 zjutraj nepričakovano samodejno zaustavila. Tik pred zaustavitvijo je bila moč reaktorja nekaj manj kot 90 odstotkov nazivne moči. Ob zaustavitvi ni bilo nikakršnih vplivov na okolje.

Zaustavitev je sprožil napačen signal iz novega sistema za meritev temperature primarne vode. Napako je povzročila motnja v delovanju elektronike. Podatek iz merilnega sistema se je spremenil zgolj za delček sekunde, kar pa je bilo dovolj, da je samodejni varovalni sistem elektrarne zaznal, kot da je nekaj zares narobe in je v reaktor spustil palice za hitro zaustavitev. Operaterji so takoj po zaustavitvi preverili vse parametre elektrarne in ugotovili, da ni nikakršnih odstopanj od normalnih vrednosti. Elektrarna je tako čez vikend ostala v stanju vroče zaustavitve, tj. pripravljena za ponovni zagon.

 

Medtem so sodelavci NEK skupaj s predstavniki dobavitelja novega merilnega sistema firme Westinghouse preverili vse možne vzroke za neželeno elektronsko motnjo, izvedli nekaj izboljšav in opravili vrsto preizkusov. Danes v jutranjih urah so elektrarno ponovno priključili na omrežje in začeli postopoma dvigovati njeno moč.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.