Nasveti za izbiro pravega izvajalca za gradnjo vaše hiše

Kakovostno zgrajena hiša iz Ytong zidakov
Kakovostno zgrajena hiša iz Ytong zidakov.

Začnimo kar takoj s prvim nasvetom! Izbire izvajalca se lotite čim prej, ne čakajte na izdajo gradbenega dovoljena, ampak pričnite takoj, ko je to mogoče.

Kot uvod v članek smo izpostavili prvi in osnovni nasvet, torej pravočasno izbiro izvajalca. Zakaj je to tako pomembno? Kakovostni izvajalci so zelo zasedeni, tudi več mesecev ali celo leto vnaprej, gradbena sezona pa je omejena. Če želite, da bo vaš dom gradil najboljši izvajalec, ga morate rezervirati pred načrtovanim začetkom gradnje.

Glede na to, da berete ta članek, verjetno že imate načrt za gradnjo hiše oziroma ga vaš izbrani arhitekt že pridno pripravlja, da boste čim prej pridobili gradbeno dovoljenje in se končno lotili gradnje. Verjetno ste se že trdno odločili, da se gradnje ne boste lotili sami, pač pa jo boste prepustili izvajalcu.

Nastopil je torej čas, da se začnete ukvarjati z iskanjem primernega oziroma najboljšega izvajalca za gradnjo svoje hiše.

Ocena izvajalca

Kontakte izvajalcev boste dobili verjetno relativno enostavno, pri čemer boste uporabili splet, pomoč znancev ter strokovnjakov, s katerimi ste že povezani. Pri izbiri izvajalca vam lahko tako svetuje tudi vaš arhitekt, trgovec ali pa proizvajalec gradbenega materiala.

Kaj morate preveriti o izvajalcu v postopku izbire, je naš drugi nasvet:

  1. Reference izvajalca – kaj je že zgradil, iz katerega materiala, do katere gradbene faze ter kakšna je kakovost njegovih gradenj
  2. Ugled izvajalca – ali se je držal rokov in predračuna, kakšna je bila kakovost gradnje, reševanje morebitnih zapletov – pozanimajte se pri ostalih investitorjih pa tudi na spletu pogosto najdemo tako pohvale kot tudi pripombe
  3. Strokovnost in znanje – ali pozna zadnje trende ter predpise v gradbeništvu, ali je seznanjen s sodobnimi materiali in odprt za nove materiale, sisteme in postopke
  4. Ekipa – ali je njegova gradbena ekipa stalna, izobražena in dela gospodarno
  5. Oprema – ali je opremljen z vsemi potrebnimi napravami in stroji za izvedbo del v roku
  6. Preverjanje bonitet – uporabite spletne strani (npr. AJPES), na katerih lahko preverite v kakšni finančni kondicij je izvajalec, koliko ljudi ima zaposlenih, ipd…

Potem, ko boste ocenili izvajalca se boste lotili pridobivanja ponudb za gradnjo vaše hiše.

Pridobivanje ponudb za gradnjo hiše

Prišli ste do faze, ko ste izbrali nekaj najboljših izvajalcev, optimalno je 3 do 4, katerim se boste začeli dogovarjati o ponudbah za izvedbo gradnje. To je trenutek, ko morate imeti na razpolago že del gradbene dokumentacije, to je PZI ali projekt za izvedbo del. PZI namreč vsebuje tudi popis vseh del, količine materialov, njihove lastnosti in dimenzije. Izvajalci bodo namreč  na podlagi tega popisa materiala najenostavneje pripravili ponudbe. Za vas pa je to idealno, saj bodo vse ponudbe primerljive med seboj, primerjali boste lahko vse posamezne postavke in se o njih na koncu tudi pogajali.

Vaša najpomembnejša naloga je, da zelo natančno pregledate vse elemente ponudbe. Zahtevajte, da je v njej vključeno vse, kar imate v popisu del in materiala, ki je del PZI. Od tega ne smete odstopati. Ne dovolite, da izvajalec kar približno, brez konkretne osnove, oceni gradnjo in vam da ponudbo. Realne ocene vrednosti del brez popisa ni mogoče izdelati. Naš tretji nasvet je torej: ponudbo vedno pridobite na osnovi popisa del in materiala, ki je del PZI. Preberite več o PZI.

Strokovnost izvajalca

Materiali za gradnjo hiše so različni, zato je še posebej pomembno, da izbrani izvajalec obvlada gradnjo iz materiala, ki ste ga izbrali.

V preteklosti je bila to le opeka, s katero so »znali« graditi vsi. Še danes krožijo resnične zgodbe o nenatančnosti gradnje z opeko ter skrivanju napak z debelimi, več-centimetrskimi nanosi klasičnega notranjega ometa, narejenega s pomočjo »faž« s katerimi so določali končno ravnino zidu.

Danes večina izvajalcev gradi bolj natančno, saj so predpisi zahtevnejši, pa tudi investitorji ne gledajo več skozi prste. Še bolj pomembno je postalo dejstvo, da se je za vsak material za gradnjo treba izobraziti. S klasično opeko gradimo drugače kot z Ytong zidaki, lesom ter ostalimi materiali.

Prav ta zahteva je bila ključna pri izobraževanju izvajalcev za gradnjo z Ytong materiali, ki mu podjetje Xella že vrsto let, praktično od samega začetka proizvodnje Ytong-a v Sloveniji, namenja prav posebno pozornost. Prav kakovost celotnega postopka z upoštevanjem pravil gradnje je namreč ključna za kakovost zgrajenega projekta. Le tako bodo v novozgrajeni hiši vse odlične lastnosti Ytong izdelkov tudi izražene v svoji najboljši obliki.

Inštruktor gradnje je vedno na voljo za vprašanja in nasvete pri gradnji z Ytongom.
Inštruktor gradnje je vedno na voljo za vprašanja in nasvete pri gradnji z Ytongom.

Skozi vsa leta izobraževanj in usposabljanj je nastala precej obsežna ekipa »Ytong izvajalcev». To so preverjeni izvajalci, ki imajo veliko izkušenj z gradnjo z Ytong izdelki. Razumejo Ytong in drugačen način gradnje, so natančni in znajo izvesti vse pomembne detajle. Predvsem pa so zadovoljni, ker je pri gradnji z Ytong izdelki manj težaškega fizičnega dela, potrebnih veliko manj drugih materialov ter skoraj nič odpada. Seznam izvajalcev boste našli tu: Ytong izvajalci. 

Izbor izvajalca

Zbiranje ponudb zahteva kar nekaj časa, verjetno boste v roku kakšnega meseca na mizi končno imeli nekaj, idealno vsaj tri do štiri, ponudb izvajalcev. Ne pričakujte zelo podobnih cen, končni zneski ponudb se bodo med posameznimi izvajalci verjetno zelo razlikovali.

Najprej preverite, če so v ponudbi zajete vse faze gradnje, ki ste jih zahtevali, nato pa se lotite vsake postavko posebej in primerjajte. Sproti si pišite opombe, naredite zapiske, da boste  dobili celovit pregled nad ponudbami. Naslednji izjemno pomemben korak je sestanek z izvajalcem.

Običajno je, da izvajalca povabite na parcelo, kjer nameravate graditi hišo. Pustite izvajalca, da predstavi svojo ponudbo nato pa ga povprašajte vse, kar ste si zabeležili. Tako smo prišli do našega četrtega nasveta:  Preverite znanje izvajalca in voljo za prilagajanje. Povprašajte ga o posameznih detajlih gradnje in materialih, da se boste prepričali o njegovi strokovnosti. Izjemno pomembno je, da vztrajate pri svojih zahtevah.

Za boljšo predstavo naj navedemo zelo značilen primer dogovarjanja z izvajalci (to ne velja za vse izvajalce, mnogi med njimi so resnično korektni in strokovni). Nekateri izvajalci najraje delajo tako, kot so bili vajeni delati vsa leta in neradi spreminjajo svoje navade. Zato se zelo pogosto zgodi, da skušajo investitorja prepričati v uporabo drugačnih materialov ali sistemov od tistih, ki so predvideni v popisu in jih je izbral investitor s pomočjo arhitekta ali projektanta. Za takšnimi namerami izvajalca pogosto tiči ali neznanje o drugih materialih ali »linija najmanjšega odpora« ali morda celo določeni zelo ugodni pogoji, ki jih dosega sam z dobavitelji določenih materialov.

Naš peti nasvet : vsakemu investitorju svetujemo, da takšnih predlogov o zamenjavi materialov ali sistemov nikakor ne upošteva. Material vedno in izključno izbere le investitor sam skladno z lastnimi željami in cilji.

Obnašanje in sodelovanje izvajalca med sestankom bo ustvarilo določen vtis na vas. Ta je lahko pozitiven ali negativen. Izvajalca, ki je na vas že med prvim sestankom naredil bolj slab vtis, odpravite, saj se ne bosta ujela med gradnjo. Z izvajalci, ki so se dobro odrezali pa lahko pričnete pogajanja. Gotovo ima vsak še kakšen odstotek rezerve v finančni konstrukciji, na vaša naloga pa je,  da si ga izborite J.

Končni, šesti nasvet: Naj vas ne premami najugodnejša ponudba. Izvajalca izberite na podlagi vseh elementov, ki smo jih našteli. Morda boste imeli srečo, pa bo najcenejši izvajalec prav tisti z vsemi ostalimi najboljšimi lastnostmi. Vsekakor upoštevajte vse vidike, upoštevajte svojo intuicijo in izberite izvajalca, ki vam ne bo grenil poteka gradnje.

Naloga izbranega izvajalca je, da zgradi vašo hišo skladno z vašimi pričakovanji, potrebami in željami ter skladno s predpisi in projektno dokumentacijo. Navsezadnje bo ta hiša vaš dom, v katerega boste vložili ogromno denarja in časa, zato mora nuditi kakovostno in trajno zavetje vaši družini.

Ytong hiša Meza
Ytong hiša Meza

 

info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Prejšnji članekVzpostavlja se evidenca stavbnih zemljišč
Naslednji članekNaročnina za vožnjo v avtopilotu? Tesla in Volkswagen sta za
logo ytong
info.si@xella.com|080 18 22| Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.