Naravni tlaki in izolacija strehe

Tlaki so konstrukcijski sklop, ki se tudi pri naravnih hišah običajno izvede v klasični izvedbi: toplotna izolacija in čeznjo armiran beton. Obstajajo pa tudi druge rešitve, ena od njih so tlaki, izolirani z lokalnimi lesnimi oblanci.

Lesni oblanci so v kombinaciji z glinenim prahom dober toplotno izolacijski material. Ta je običajno narejen iz 25 odstotkov glinenega prahu in 75 odstotkov lesnih oblancev. Lesni oblanci so stranski produkt v lesno predelovalni industriji, ki nastane z oblanjem surovega lesnega materiala. Glavna funkcija lesnih oblancev v zmesi je toplotna izolativnost, glavna funkcija glinenega prahu pa je ta, da se z glinenim prahom lesni oblanci trajno konzervirajo. Gre za preprost in izjemno učinkovit lokalen naraven izolacijski material s toplotno prevodnostjo 0,042 W/mK, kar je na ravni stiropora in steklene volne.

Področja uporabe:

Lesni oblanci so uporabni za izolacijo tlakov (vidno na fotografjah) ali kot izolaijski material za strojno vpihovanje, primeren za izolacijo strehe in izolacijo sten pri montažnih hišah in kjerkoli se izolacija vpihuje.

Izvedba:

Priprava konstrukcije za vpihovanje je enaka kot priprava konstrukcije za vpihovanje drugih materialov. Vpihovanje poteka strojno z običajnim strojem za vpihovanje. Možna je tudi izvedba z neposrednim stresanjem, kot je vidno na fotografijah.

Prednosti:

Diplomirani inženir gradbeništva Luka Lampret, iz podjetja Golibar, izpostavi kot glavne prednosti izolacije z lesnimni oblanci dobro izolativnost in dejstvo, da gre za naraven in lokalen material, kar posledično pomeni le minimalno obremenitev okolja v celotnem življenjskem ciklu materiala (od proizvodnje materiala, preko vgradnje in uporabe ter na koncu razgradnje).

Še bolj pomembno pa je, pravi Luka Lampret, da je izolacija iz lesnih oblancev in glinenega prahu 100 odstotno naraven in nepredelan gradbeni material, posledično pa, poleg ustreznosti vsem tehničnim zahtevam izolacijskega materiala, tudi zdrava za bivanje.

luka.lampret@golibar.com | 040 425 202 | Spletna stran

V podjetju se ukvarjamo s človeku prijazno gradnjo iz naravnih, skozi stoletja in tisočletja dokazanih materialov. Naše hiše iz slamnatih bal so zdrave in zagotavljajo visok nivo udobja bivanja. Smo zanesljivi strokovnjaki z inovativnimi in preprostimi rešitvami.

Prejšnji članekTa ponedeljek akcija “Izberi svoj popust” v Merkurju
Naslednji članekAktivna hiša Jelovica z EKO PAKETOM po UGODNI CENI
luka.lampret@golibar.com|040 425 202| Spletna stran

V podjetju se ukvarjamo s človeku prijazno gradnjo iz naravnih, skozi stoletja in tisočletja dokazanih materialov. Naše hiše iz slamnatih bal so zdrave in zagotavljajo visok nivo udobja bivanja. Smo zanesljivi strokovnjaki z inovativnimi in preprostimi rešitvami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.