Light+Building 2014: Odkrijte tehnologijo za življenje

Včeraj je v Frankfurtu odprl vrata največji strokovni sejem na svetu za razsvetljavo, elektrotehniko in avtomatizacijo zgradb. Sejem bo odprt do petka.

Tudi tokratni moto sejma Light+Building “Odkrijte tehnologijo za življenje: najboljša energija je tista, ki je ne potrebujemo” ne odseva le bistvo sejma, temveč se kot rdeča nit prepleta čez vse štiri komplementarne segmente sejma: razsvetljavo, elektrotehniko, avtomatizacijo zgradb in stanovanj ter programsko opremo za gradbeno industrijo. Pod eno streho je torej na ogled ves spekter izdelkov in storitev, ki so potrebni za integralno načrtovanje v gradbeništvu. Prav ta edinstvena zasnova s tako kombinacijo področij je ključ izjemnega uspeha sejma Light+Building že od njegovega začetka v letu 2000.

S 2.458 razstavljavci iz več kot 60 držav in dvesto tisoč obiskovalci dobesedno z vsega sveta je to najpomembnejše bienalno poslovno stičišče te panoge na svetu. Light+Building je tisti, ki postavlja trende in hkrati daje odgovore na vrsto izjemno pomembnih izzivov za prihodnost človeštva: trajnostni razvoj ob vse manjši rabi energije ter hkrati vse večjemu udobju in varnosti.

Razstavljavcev je letos za sedem odstotkov več kot leta 2012, kar je bilo možno z odprtjem dodatne hale in povečanjem zunanjih razstavnih prostorov, ki so namenjeni proizvajalcem cestne in zunanje razsvetljave, del pa je namenjen prikazu delovanja pametnih omrežij. Kljub temu je veliko podjetij ostalo pred vrati sejmišča v Frankfurtu, saj povpraševanje po prostoru za nekatere segmente (tehnično razsvetljavo, denimo) občutno presega prostorske možnosti.

Iz Slovenije se predstavlja šestnajst razstavljavcev (od tega en sorazstavljavec), kar je štiri več kot na zadnjem sejmu leta 2012. Med temi je kar šest novih razstavljavcev, trije pa ne nastopajo več. Največja razstavljavca sta Intra Lighting d.o.o. in Grah Lighting (SG Automotive d.o.o.). Ostali razstavljavci so Andivi d.o.o.Anigmoteh d.o.o.Astel d.o.o.Elektromaterial Lendava d.d.ETI Elektroelement d.d.Iskra Sistemi, d. d.,Iskra zaščite d.o.o. s sorazstavljavcem Solvera Lynx d.d.Le – Tehnika d.o.o.Lumenia d.o.o.Mars commerce d.o.o.Robotina d.o.o. in Tem Čatez d.d.

Največja slovenska razstavljavca sta Intra Lighting (200 kvadratnih metrov) in Grah Lighting (130 kvadratnih metrov), slovenski razstavljavci pa so letos skupaj zakupili 748 kvadratnih metrov razstavnih površin. S tem se Light+Building uvršča med največje predstavitvene odre slovenske izvozne industrije nasploh.

Sejem Light+Building je sicer organiziran na 245 tisoč kvadratnih metrih bruto razstavne površine, kar je približno štiri odstotke več kot na zadnjem sejmu.

V ospredju oblikovanje in tehnologije LED in OLED

Razsvetljava sodi med bolj dinamične panoge. Frankfurtski sejem se je za odprtje dodatne hale za ta sejem odločil prav zaradi občutno povečanega povpraševanja proizvajalcev rešitev na področju LED in OLED tehnologij. Te, med drugim, skupaj z digitalizacijo razsvetljave omogočajo tudi občutne prihranke pri energiji, saj se po vsem svetu porabi približno dvajset odstotkov vse električne energije prav za razsvetljavo.

Svetila pa so seveda tesno povezana z oblikovanjem, zato ima dizajn na sejmu enako mesto kot tehnološke rešitve. Obiskovalcem so na voljo številne razstave in prikazi nagrajenih izdelkov, na tekmovanjih, kot je DesignPlus, pa se ocenjujejo prav izvirni tehnološki dosežki v povezavi z vrhunskim oblikovanjem.

Inteligentne zgradbe in pametna omrežja

Na sejmu Light+Building 2012 je Frankfurtski sejem prvič pripravil posebno razstavo o pametnih omrežjih s prikazi tehnoloških rešitev, ki so že na voljo na trgu. Stavbe se namreč iz porabnikov vse bolj spreminjajo v proizvajalce energije. Takšen razvoj postavlja pred investitorje in načrtovalce vrsto novih izzivov.

Zaradi izredno velikega zanimanja in pozitivnega odziva sejem nadaljuje z zgoščenimi in preglednimi prikazi najnovejših tehnologij. Tokrat bo razstava o pametnih omrežjih osredotočena na poslovne zgradbe ter možnosti za shranjevanje energije in učinkovito komunikacijo med posameznimi komponentami v pametnem omrežju. Skratka, razstava bo med drugim pokazala, kako kombinirati različne sisteme za proizvodnjo električne energije (denimo s pomočjo sončnih celic in vetra) z različnimi načini njenega shranjevanja (termičnega, kemičnega in elektro-kemičnega).

Obiskovalci si bodo v modelu nadzorne sobe lahko ogledali možnosti, ki jih pametna omrežja ponujajo za pet tipičnih zgradb: športni center, proizvodni obrat, supermarket, poslovno stavbo in hotel.

Pester spremljevalni program

Poleg ponudbe z vsega sveta je eden od dejavnikov uspeha tega vodilnega sejma na svetu tudi njegov bogat spremljevalni program.

Med najbolj izstopajočimi je tekmovanje Design Plus powered by Light+Building. Pri ocenjevanju izdelkov se upoštevajo trije kriteriji: dizajn, ekologija in tehnologija.

Svetloba je pomemben arhitekturni element. Najboljšim dosežkom na tem področju je namenjena nemška nagrada za oblikovanje osvetlitve (German Prize for Lighting Deisgn). Nagrada se podeljuje za najbolj izstopajoče dosežke tako na področju zunanje osvetlitve zgradb kot oblikovanje notranje razsvetljave. Na tekmovanju lahko sodelujejo lastniki stavb iz Nemčije, Avstrije, Švice in držav Beneluksa.

Svetloba, zdravje in delovna storilnost

Letos bo na sejmu veliko pozornosti namenjene vplivu svetlobe na počutje in zdravje ljudi. V preteklosti se je o umetni svetlobi razmišljalo predvsem z njenega najbolj temeljnega vidika, torej da človek brez nje ne vidi takrat in tam, ko ni na razpolago naravne svetlobe. Vse bolj pa postaja jasno, da ima svetloba zelo pomemben vpliv na človeka in njegovo zdravje.

Šele leta 2002 so znanstveniki odkrili,da imamo v očeh tudi tretjo vrsto receptorjev za svetlobo, torej ne samo čepnice in paličnice, temveč tudi ganglione. Ti niso pomembni za naš vid, temveč so povezani neposredno z možgani in uravnavajo našo notranjo uro. Svetloba je namreč eden od dejavnikov dobrega počutja, uravnava ritem budnosti in spanja, čez dan pa tudi izločanje številnih hormonov. Najnovejša spoznanja o vplivu svetlobe vodijo k posebnemu načrtovanju svetil v bolnišnicah, pisarnah ali šolah, torej za vse tiste namene, kjer lahko pomembno vpliva na okrevanje, storilnost in stopnjo pozornosti oziroma koncentracijo.

Vsa ta spoznanja so torej še kako pomembna pri načrtovanju zgradb, denimo poslovnih prostorov, sploh v tistih primerih, kjer ni na voljo veliko naravne svetlobe. V enem izmed avstrijskih domov za upokojencev, denimo, si z uravnavanjem svetlobe pomagajo predvsem pri vplivanju na počutje in dejavnosti dementnih stanovalcev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.