Kateri hladilnik izbrati? Popoln vodič po nakupu hladilnika

Kako izbrati hladilnik in katerega izbrati?
Kako izbrati hladilnik in katerega izbrati? Najbolj popoln vodič po nakupu hladilnika Foto: FabrikaCr iz iStock

Znate kupiti pravi hladilnik? Verjetno se vsi zavedamo, kako pomembni so hladilniki v naših gospodinjstvih, a si med izbiro zaslužijo več pozornosti glede na razširjenost ponudbe. Nakup hladilnika je pomembna naložba in bistvenega pomena je, da sprejmete premišljeno odločitev, ki ustreza vašim potrebam in željam. Torej, kako izbrati pravi hladilnik?

Kateri hladilnik izbrati?

V tem segmentu se posvetimo najbolj razširjenim različicam hladilnikov, ki so na voljo pri nas.

Hladilnik z zamrzovalnikom (zgoraj ali spodaj)

Hladilniki z zgornjim ali spodnjim zamrzovalnikom so klasično oblikovani, pri čemer je zamrzovalni del nameščen na vrhu ali dnu.

  • Hladilniki z zgornjim zamrzovalnikom so znani po svoji cenovni dostopnosti. Učinkovito izkoriščajo prostor, zato so primerni za manjše kuhinje, kjer šteje vsak centimeter. Vendar pa je za dostop do oddelka s svežo hrano morda potrebno upogibanje, kar je lahko za nekatere uporabnike neprijetno. Kljub temu ostajajo hladilniki z zgornjim zamrzovalnikom priljubljena izbira zaradi svoje preprostosti, zanesljivosti in stroškovne učinkovitosti.
  • Hladilniki s spodnjim zamrzovalnikom postavljajo del sveže hrane v višino oči, kar omogoča udoben dostop do pogosto uporabljenih predmetov. Zamrzovalni del se nahaja na dnu, običajno v obliki izvlečnih predalov. Ta oblika izboljša organizacijo in vidnost zamrznjenih predmetov. Medtem ko so hladilniki z zamrzovalnikom spodaj kanček dražji od tistih z zamrzovalnikom zgoraj, se uporabnikom pogosto zdijo prednosti vredne naložbe. Gre za najbolj razširjeno različico hladilnikov.
  • Ne pozabimo niti na hladilnike brez zamrzovalnika, ki so idealni za tiste, ki zamrzovanja ne uporabljajo ali pa imajo temu namenjen poseben prostor oziroma skrinjo.
Vodič po nakupu hladilnika
Vodič po nakupu hladilnika Foto: nensuria iz iStock

Ameriški hladilniki

Ameriške hladilnike (dodatna razčlemba razkrije francoske hladilnike) odlikuje velikost. Lahko gre za navpično razdelitev, sveža hrana na eni strani in zamrzovalnik na drugi ali pa dvojna vrata na vrhu za svežo hrano in ogromen predal na dnu za zamrzovalnik.

To so razkošni hladilniki, ki zagotavljajo veliko prostora v predelku za svežo hrano, a se lahko hitro zgodi, da bo zmogljivost zamrzovalnika nekoliko omejena, če nimamo dodatne možnosti zamrzovanja. V osnovi pa široke police nudijo dovolj prostora za večje predmete. Ameriški hladilnik izboljša organizacijo in preglednost. Pogosto so opremljeni z naprednimi funkcijami in elegantnim dizajnom, zaradi česar so privlačna izbira za tiste, ki cenijo tako estetiko kot funkcionalnost.

Mini hladilniki

Man Hand opened mini small refrigerator and reached drinking plastic water bottle under the wood counter in the hotel resort bedroom.
Kako izbrati pravi hladilnik, ki bo primeren uporabi gospodinjstva? Foto: surachetsh iz iStock

Mini hladilniki so zasnovani za manjše prostore, kot so študentske sobe, pisarne ali stanovanja – počitnice tudi! Kljub zmanjšani velikosti ponujajo osnovne zmogljivosti hlajenja, zaradi česar so primerni za shranjevanje osnovnih stvari. Mini hladilniki so prostorsko varčni in energetsko učinkoviti, zaradi česar so praktična izbira za tiste z omejeno kvadraturo. Idealni za dodatne potrebe po shranjevanju ali za posameznike, ki živijo v majhnih bivalnih prostorih.

Pametni hladilniki

Pametni hladilniki lahko spadajo v prav vsakega od omenjenih segmentov, a smo se odločili za ločeno razlago. Pametni hladilniki so opremljeni z napredno tehnologijo, vključno z Wi-Fi povezljivostjo in nadzorom z aplikacijami. Omogočajo oddaljeno spremljanje in nadzor temperaturnih nastavitev, prejemanje obvestil in celo dostop do notranjih kamer za ogled vsebine. Nekateri modeli se integrirajo z glasovnimi pomočniki in vsakodnevnim opravilom dodajo plast udobja. Medtem ko imajo pogosto višjo ceno, so dodane funkcije všeč tehnično podkovanim potrošnikom, ki iščejo povezano in inteligentno kuhinjsko izkušnjo.

Vgradni hladilniki

Vgradni hladilniki nudijo brezhibno integracijo v kuhinjske omare za prilagojen in eleganten videz. V veliki večini so širši in višji od standardnih modelov ter zagotavljajo precejšnjo zmogljivost shranjevanja. Namestite jih lahko poravnano z okoliškimi omarami in tako ustvarite eleganten vgradni videz. Vgradni hladilniki, ki so na voljo v vseh omenjenih različicah so za tiste, ki želijo izboljšati celotno zasnovo in estetiko svoje kuhinje s poliranim in integriranim videzom.

Male hand is pouring cold water and ice cubes from dispenser of home fridge.
Funkcije hladilnikov je pri nakupu potrebno vzeti v obzirFoto: cegli iz iStock

Izberite hladilnik pravih dimenzij

Če govorimo o novogradnji ali prenovi, potem obstaja velika možnost, da boste izbirali med vsemi hladilniki. Velikimi, majhnimi, z zamrzovalnikom, vgradnimi, ameriškimi in drugimi. Kljub temu pa je pomembno, da natančno izmerite prostor, kjer bo stal hladilnik, vključno z višino, širino in globino. Od hladilnika do hladilnika so različna priporočila o dodatnem prostoru, da se ne dotika sten ali sosednjih elementov. Prepričajte se, da je dovolj prostora, da se vrata popolnoma odprejo in kako se bodo odpirala.

Razumite potrebe gospodinjstva

Ocenite potrebe vašega gospodinjstva glede na zmogljivost shranjevanja. Upoštevajte velikost svoje družine, kuharske navade in pogostost nakupovanja živil. Več ljudi bo morda potrebovalo hladilnik z več prostora za shranjevanje, medtem ko bo za samsko osebo ali par morda zadostoval manjši, kompaktnejši model. Poleg tega razmislite o vrstah hrane, ki jo redno kupujete, in o tem, ali potrebujete funkcije, kot so nastavljive police ali predali z nadzorom vlažnosti, da ohranite svežino izdelkov.

Zadeve energetske učinkovitosti

Dandanes so tudi najslabše ocenjeni modeli hladilnikov varčnejši od tistih v preteklosti. Pri izbiri upoštevajte energetsko učinkovitost hladilnika. Energijsko učinkoviti modeli imajo lahko višje stroške, vendar lahko sčasoma povzročijo znatne prihranke pri računih za komunalne storitve. Sodobni hladilniki so pogosto opremljeni s funkcijami, kot so LED osvetlitev, izboljšana izolacija in napredna kompresorska tehnologija, kar vse prispeva k zmanjšani porabi energije. Pri izbiri dajte prednost trajnosti in dolgoročnim prihrankom stroškov.

Hungry young woman opened the refrigerator and chooses food, eating at home.
Izbira hladilnika temelji na več dejavnikih Foto: Andrii Zastrozhnov iz iStock

Izberite lastnosti, ki ustrezajo vašemu življenjskemu slogu

Ocenite funkcije, ki so v skladu z vašo dnevno rutino in željami. Če radi gostite srečanja, je morda primeren hladilnik z vgrajenim razpršilnikom ledu in vode. Nastavljive police, izvlečni predali in zasnova vrat v vratih izboljšajo organizacijo. Za tehnično podkovane pametni hladilniki z Wi-Fi povezljivostjo in nadzorom aplikacij ponujajo napredne možnosti nadzora in nadzora. Razmislite o funkcijah, ki vam olajšajo življenje in prispevajo k učinkovitosti vaše kuhinje.

Pametno načrtujte proračun in raziščite blagovne znamke

Določite proračun za nakup hladilnika in se ga držite. Čeprav je mamljivo izbrati najnovejši model z največ funkcijami, dajte prednost funkcijam, ki so bistvene za vaše potrebe. Raziščite različne blagovne znamke, preberite ocene strank in upoštevajte dejavnike, kot sta garancija in storitve za stranke. Dobro uveljavljene blagovne znamke, ki slovijo po zanesljivosti, lahko ponudijo boljšo dolgoročno vrednost in zagotovijo, da bo vaša naložba prestala preizkus časa.

Cena hladilnika
Cena hladilnika je odvisna od številnih lastnosti Foto: demaerre iz iStock

Kje kupiti hladilnik?

Vodiča za nakup hladilnika ne bi bilo brez glavne točke pomoči. Kje kupiti hladilnik je vprašanje, s katerim se borijo prav vsi, ki si želijo nov hladilnik. Odgovor je jasen. Izberite Big Bang, saj s široko in raznoliko ponudbo kakovostnih hladilnikov vseh različic predstavlja logično izbiro. Na njihovi spletni strani preverite ponudbo hladilnikov, širom Slovenije pa najdite poslovalnico in se prepričajte o uporabnosti izdelkov.

eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Prejšnji članekPrezračevalni sistem – da ali ne? Razbijmo nekaj mitov
Naslednji članekTako lahko prihranite pri nakupu vinjete
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.