Izpusti ogljikovega dioksida v letu 2013 v EU

Evropski statistični urad Eurostat ocenjuje, da so se izpusti ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv v letu 2013 v EU v primerjavi z letom 2012 zmanjšali za 2,5 %. Leto poprej so se zmanjšali za 1,6 %. Slovenija je ena izmed držav članic kjer so se izpusti najbolj zmanjšali in sicer za 12 %.

Izpusti CO2 prispevajo k globalnemu segrevanju in predstavljajo okoli 80 % vseh izpustov toplogrednih plinov. Nanje vplivajo različni dejavniki kot so podnebne razmere, gospodarska rast, velikost populacije, prometa in industrijske dejavnosti. EU si z različnimi pobudami prizadeva povečati energetsko učinkovitost in tako zmanjšati izpuste CO2 in drugih toplogrednih plinov.

Uvoz in izvoz energentov pomembno vplivata na količino izpustov CO2 v državi, kjer se fosilna goriva uporabljajo. Če npr. država uvaža premog, to vodi v povečanje emisij v tej državi, če pa uvaža električno energijo, to nima neposrednega učinka na CO2 v državi uvoznici, temveč v državi izvoznici, v kateri je bila električna energija proizvedena.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.