Izkoristite prednosti bivalentnega ogrevanja s toplotno črpalko

V primeru, da toplotna črpalka pokriva toplotne izgube le do določene zunanje temperature, pri nižji temperaturi pa se vključi drug vir toplote, pravimo takšnemu načinu delovanja bivalentno oz kombinirano.

Bivalentno ogrevanje ima več prednosti pred ogrevanjem samo iz enega vira. Zaradi manjše moči toplotne črpalke je manjša začetna investicija in tudi manjši stroški obratovanja (poraba elektrike). Hkrati nam rezervni vir pomeni tudi zanesljivost pri morebitni okvari ali izpadu osnovnega vira. Po izkušnjah je z bivalentnim ogrevanjem najprimerneje pokrivati od 70 do 80 % toplotne moči s toplotno črpalko, ostalo pa z rezervnim virom enakih moči.

Bivalentno ogrevanje se najpogosteje izvede v primeru, ko ima uporabnik že vgrajeno peč, katero nima namena odstraniti in bi želel namestiti novo toplotno črpalko preko skupnega zalogovnika oz. hranilnika vode, povezati z obstoječim virom toplote – kotel na drva, olje, plin, kamin, kaminsko peč ali štedilnik z vgrajenim vodnim izmenjevalcem.

V tem primeru je tudi v radiatorski izvedbi ogrevanja možno inštalirati nizko temperaturno toplotno črpalko, kajti v najhujšem mrazu se bodo uporabili alternativni viri ogrevanja.

Vrste bivaletnih oz. kombiniranih obratovanj:

  • Bivalentno alternativno obratovanje toplotne črpalke je obratovanje pri katerem črpalka pokriva toplotne potrebe do določene zunanje temperature (to je običajno do temperature -5 °C). Pri nižji temperaturi se črpalka izklopi, obratovati pa prične drug vir ogrevanja (kamin, peč…).
  • Bivalentno vzporedno obratovanje: Pri tem načinu deluje toplotna črpalka neprekinjeno. Ko toplotna črpalka ne zmore več pokrivati toplotnih potreb zgradbe, se dodatno priključi še drug vir ogrevanja (kamin, peč…).
  • Bivalentno delno vzporeden način obratovanja pa je način, pri katerem izbiramo poljubno delovanje črpalke pri določenih zunanjih temperaturah s pomočjo same regulacije

Več informacij o bivalentnem oz. kombiniranem sistemu ogrevanja dobite na spletni strani Hiša toplote ali pa obiščite njihov razstavni salon na Savski cesti 47a v Domžalah. Lahko pa kontaktirate njihove strokovnjake za najsodobnejšo in varčno ogrevalno tehniko na telefonski številki 041 785 680 oz. po e-poštnem naslovu pekos.ing@siol.net.

Najrazličnejše obstoječe sisteme ogrevanja vam lahko dopolnijo z varčnimi in cenovno ugodnimi sistemi ogrevanja s toplotnimi črpalkami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.