Fragmat Invert – sistemska rešitev za obtežene ravne strehe

FRAGMAT INVERT je sistemska rešitev za izvedbo ravnih streh, teras in ploščadi, ki je izjemno prikladna tudi za različne nadgradnje, na primer za pohodne ali celo povozne površine (potrebno pravilno dimenzioniranje).

Že samo ime invert pove, da gre za obrnjeno sestavo. Toplotna izolacija leži nad hidroizolacijo, kjer je izpostavljena mokroti, zato mora biti zanjo uporabljen material, ki ne vpija vode. V to kategorijo spada XPS, ekstrudirani polistiren, ki ima zaprto celično strukturo. Fragmat ga v Sloveniji proizvaja od leta 2012. Hidroizolacija, ki leži pod njim, je posledično zaščitena pred velikimi spremembami temperature oz. raztezki in skrčki, ki bi sicer lahko na dolgi rok pustili posledice na materialu.

Obvarovana je tudi pred neposrednimi mehanskimi poškodbami (udarci, toča) in seveda tudi nedostopna za UV žarke, ki negativno vplivajo na življenjsko dobo polimerov. Za pravilno in hitro odtekanje vode mora biti podlaga v naklonu, po smernicah vsaj 2 %, kar se izvede s samo konstrukcijo v naklonu (to velja predvsem za betonske, lesene ali kovinske montažne konstrukcije) ali z naklonskim betonom (na AB masivni plošči).

Hidroizolacijo tvorijo osnovni bitumenski premaz (Ibitol) in dva sloja polimernih bitumenskih trakov debeline 4 mm oz. 5 mm armiranih s poliestrom (Izotekt P ali Izoelast P). Glavna omejitev tega sistema je, da smemo toplotno izolacijo XPS polagati največ v enem sloju, kar v praksi pomeni do debeline 12 cm. Kadar to iz gradbeno-fizikalnih razlogov ne zadošča, izberemo sistem Fragmat duo plus. V obeh primerih je zgoraj še obtežba (prodec, betonske plošče), ki skrbi za varnost pred srki vetra, trajnost, funkcionalnost oziroma željeni končni izgled.

Podrobnejše informacije so na voljo na naši spletni strani www.fragmat.si oziroma pri naši tehnično svetovalni službi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.