Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Danes se začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal do 24. novembra. Cilj dogodka je povečati osveščenost o spremembi navad v Evropi in spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu.

V tematskem tednu bodo predstavljeni novi načini osveščanja o zmanjševanju odpadkovponovni uporabi izdelkov in recikliranju materialov. Cilj je razviti in preizkusiti komunikacijska orodja, ki so namenjena upravam, združenjem, podjetjem, šolam in posameznikom. Glavne dejavnosti bodo potekale med tematskimi dnevi preprečevanja odpadkov, ki se letos osredotočajo na ponovno uporabo, za katero so organizirane lokalne dejavnosti, kot so tržnice rabljenih izdelkov, delavnice za popravilo in sejmi menjave.

Projekt Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki ga usklajuje Združenje mest in regij za recikliranje in trajnostno upravljanje z viri (ACR+) in podpira program EU LIFE+, zdaj zajema 19 držav, vključno s petimi državami, ki niso članice EU. V povezavi s tem projektom bo 10. maja potekala še evropska čistilna akcija “Očistimo Evropo“, ki bo prostovoljce spodbujala k pobiranju smeti v njihovih soseskah in na plažah.  

Evropski državljani vsako leto ustvarijo več kot pol tone komunalnih odpadkov na osebo. V povprečju se polovica teh odpadkov reciklira, vendar obstajajo velike razlike med državami članicami. Evropska Komisija je zato že leta 2008 kot spodbudo ponovni uporabi in recikliranju ter preprečevanju sežiganja odpadkov predlagala okvirno direktivo o odpadkih. Študije kažejo, da bi s popolnim izvajanjem evropske zakonodaje o odpadkih prihranili 72 milijard evrov letno, povečali letni promet sektorja EU za ravnanje z odpadki in recikliranje za 42 milijard evrov ter do leta 2020 ustvarili več kot 400.000 delovnih mest.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.