Evropska komisija: Slovenija pred Sodiščem EU zaradi onesnaževanja iz odlagališč odpadkov

Evropska komisija v mesečnem svežnju odločitev o kršitvah začenja oziroma nadaljuje postopke proti državam članicam, ki niso ustrezno izpolnile obveznosti po zakonodaji EU. Komisija je 23. januarja 2014 sprejela 134 odločitev, od tega je pripravila 22 obrazloženih mnenj, 7 zadev pa je predložila Sodišču Evropske unije.

Komisija bo proti Sloveniji sprožila postopek pred Sodiščem Evropske unije, ker ta ni spoštovala zahtev zakonodaje EU glede odpadkov. Komisija je zaskrbljena zaradi dveh nezakonitih odlagališč, ki vsebujeta nevarne odpadke. Eno je v središču Celja, drugo pa v bližnjem Bukovžlaku. Zaradi odlagališč odpadkov, ki kršijo zakonodajo EU o odpadkih, sta lahko resno ogrožena zdravje ljudi in okolje, Komisija pa je Slovenija o tem opozorila že novembra 2013 z uradnim opominom in junija 2013 (obrazloženo mnenje). Slovenija je sicer obljubila, da bo težave odpravila, vendar je pri tem napredovala tako počasi, da se je Komisija odločila za tožbo proti Sloveniji na Sodišču EU.

Evropska komisija je izdala tudi obrazloženo mnenje, v katerem Slovenijo poziva, naj pripravi seznam opuščenih rudarskih območij, ki lahko povzročijo škodo za državljane in okolje. Države članice so morale sezname takih območij na svojem ozemlju v skladu z direktivo o rudarskih odpadkih pripraviti do maja 2012. Ker je Slovenija rok zamudila, je Komisija oktobra 2012 začela postopek za ugotavljanje kršitev. Slovenski organi so redno poročali o napredku, toda postopek še ni končan in država zaostaja za dogovorjenim časovnim načrtom. Če Slovenija v dveh mesecih ne bo ukrepala, lahko Evropska komisija zadevo predloži Sodišču EU.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.