Energetska pismenost na Elektrofestu

V petek, 19. septembra 2014, bodo med 8. in 16. uro štiri uveljavljene elektroinstitucije – ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV), Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) in podjetje GEN – energija širile energetsko pismenost.

Odvil se bo namreč izobraževalni dogodek Elektrofest, ki ga bodo obiskali številni srednješolci. V okviru dogodka jih čakajo štiri “Elektro postaje” oziroma strokovni sklopi, ki jih bodo zaključili z zabavnim programom na skupnem parkirišču inštitucij.

V družbi ELES v letošnjem letu obeležujejo 90 let prenosnih elektroenergetskih poti, zato bo tudi njihov program na Elektrofestu obarvan z razvojem, ki so ga v tem času omogočili mnogi tehnološki izumi. ELES bo za dijake pripravil razstavo starih elektroenergetskih predmetov, predstavniki podjetja pa bodo v svojem predavanju predstavili najsodobnejšo tehnologijo, ki je zrasla na temeljih zgodovine in s katero upravljajo energetski sistem Republike Slovenije – kot so na primer projekti pametnih omrežij, izziv obnovljivih virov ipd.

Na EIMV bodo obiskovalce Elektrofesta popeljali v visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajajo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu (EES) RS, simulirajo pa tudi pojave strel. Na modelu v laboratoriju bodo dijakom pokazali, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih – kot sta na primer žarenje žice ob visoki napetosti (korona) in oblok na izolatorju zaradi previsoke napetosti, strokovnjaki pa bodo pojave z veseljem tudi pojasnili in pokazali, kako napetost izmerimo.

Nedvomno so se dijaki že kdaj udeležili kakšne štafetne igre z različnimi rekviziti in ovirami! Pa so kdaj pomislili, da po nekaterih podobnih principih deluje tudi dobava električne energije? To bodo dijakom na letošnjem Elektrofestu dokazali raziskovalci na Fakulteti za elektrotehniko UL, vodilni izobraževalni in znanstveno-raziskovalni ustanovi za elektrotehniko v Sloveniji. Za udeležence pripravljajo preprosto timsko igro, kjer se bodo dijaki po razdelitvi vlog v ekipi (elektrarna, prenosne poti in porabniki) s svojimi sošolci pomerili v simuliranju procesa oskrbe z električno energijo. Podrobnosti še ne bodo izdali, zagotavljajo pa polne bidone vodne zabave in nagrade za zmagovalne ekipe!

Podjetje GEN energija bo dijakom predstavilo izbor interaktivnih eksponatov iz njihovega izobraževalnega centra za obiskovalce Svet energije v Krškem. Poleg vrste atraktivnih prikazov iz sveta elektrike bodo lahko mladi s pomočjo meglične celice opazovali radioaktivnost, prisotno v naravnem okolju. Z računalniško simulacijo Energetska mešanica pa bodo z regulacijo proizvodnje šestih različnih tipov elektrarn poskusili slediti dnevni krivulji porabe električne energije in se tako preizkusili v vlogi upravljalcev elektrarn ter spoznali bistvo poslanstva skupine GEN, ki je zagotavljanje zanesljive proizvodnje in oskrbe z električno energijo iz čistih, trajnostnih in obnovljivih virov.

Na zabavnem delu bodo dijake pričakale hostese z osvežilnimi pijačami, zabavala pa jih bo skupina Radia Antena z animatorji in igrami na temo prenosa ravnotežja. ELES-ov slogan “Prenašamo energijo, ohranjamo ravnovesje” bodo s pomočjo inštruktorjev lahko na slack line-ih preizkusili le nekaj dobrih 20 cm nad tlemi. Čaka jih tudi preizkušnja v žonglerskih spretnostih in v hoji s hoduljami. Iluzionist Sam Sebastian bo predstavil zanimive trike s kartami in prenosom misli, dogajanje pa bo popestril Gverilec Birko, ki bo poskrbel za smeh in dobro vzdušje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.