Energetska izkaznica podružnične šole v Šmarju Sap

Konec decembra lansko leto so slovesno otvorili razširitev Podružnične šole Šmarje – Sap, v okviru katere je bila šola tudi energetsko sanirana. Energetsko sanacijo šole je deloma financirala Evropska unija iz Kohezijskega sklada, šola pa je tako postala ne le energetsko varčnejša, marveč tudi tehnološko precej naprednejša. V ponedeljek, 19. maja 2014, je Podružnična šola Šmarje – Sap dobila tudi energetsko izkaznico.

Župan dr. Peter Verlič je ob tem povedal, da energetska sanacija Podružnične šole Šmarje – Sap predstavlja enega izmed kamenčkov v mozaiku projektov, ki so financirani s strani Evropske unije. Energetska sanacija pomeni prihranek pri energiji, ta prihranek se bo zagotovo poznal že zdaj, posebej pa je pomemben za trajnostni razvoj. Kot je župan obrazložil, gre pri trajnostnemu razvoju za to, da tisto, kar so naši dedki in babice pustili nam, v upanju da bo to za nas dobro, mi nadgradimo, da bo to še boljše, ter pustimo našim sinovom in hčeram, vnukom in vnukinjam, oni pa se bodo trudili naprej, da bo to še za prihodnje generacije še boljše. Skrbimo torej za okolje, da bo čim lepše in čim bolje ohranjeno. To so projekti, ki jih spodbuja Evropska unija.

 

Župan je dejal, da je zelena barva v grbu mesta tam z razlogom. Že več mesecev je v teku eden največjih projektov v občini – izgradnja kanalizacije z nadgradnjo centralne čistilne naprave, ki bo omogočila, da bo voda čistejša. V občini se trudijo, da bi bil javni prevoz čim cenejši, čim bolj dostopen in da bi ga tako občani čim bolj uporabljali. Spodbujati želijo tudi hojo, kolesarjenje, pred kratkim smo zato pridobili Pot zdravja, želijo pa si urediti tudi kolesarsko pot med Ljubljano, Škofljico, Grosupljem in naprej proti Ivančni Gorici. “Zato, da bi čim bolj zdravo živeli in imeli tudi čim lepše okolje,” je z besedami zaključil župan.

 

Direktor občinske uprave Dušan Hočevar je povedal, da se je Občina Grosuplje konec leta 2012 prijavila na javni razpis za energetsko sanacijo šol in vrtcev s tremi vlogami, in sicer z vrtcem Kekec na Trubarjevi cesti, z Osnovno šolo Louisa Adamiča z vrtcem Tinkara na Tovarniški cesti in s Podružnično šolo Šmarje – Sap. Z vsemi vlogami so uspeli in pridobili preko 1.200.000 evrov nepovratnih sredstev. Vrednost izvedbe energetske sanacije Podružnične šole Šmarje – Sap je znašala 449.556 evrov. Povedal je še, da je sama investicija trajala od julija do oktobra 2013, ob tem pa se vsem učencem, staršem, učiteljem zahvalil za potrpljenje. Delo je bilo zelo zahtevno, saj je bilo potrebno istočasno z različnimi izvajalci voditi oba projekta, se pravi energetsko sanacijo in nadzidavo.

 

Dolgoročna želja občine je, da bi energetsko sanirali vse javne objekte, šele takrat bodo lahko te prihranke tudi kumulativno vrednotili in jih skozi leta tudi prikazali. Dušan Hočevar je ob tem še povedal, da se je Občina Grosuplje kasneje prijavila še na javni razpis za energetsko sanacijo osnovnih šol, vrtcev, zdravstvenih domov in knjižnic, tudi tokrat s tremi vlogami, in sicer z osnovno šolo na Adamičevi cesti v Grosupljem, z vrtcem Pika v Šmarju – Sapu in z obstoječim zdravstvenim domom, ob katerem se gradi prizidek. Tudi tokrat je uspela z vsemi tremi vlogami, so pa bila sredstva v tem razpisu bistveno manjša.

 

Izvajalec energetske sanacije Podružnične šole Šmarje – Sap je bilo podjetje Sauter Automatika. Več o sami sanaciji je povedal predstavnik podjetja Rafko Švegelj. Šola je bila zgrajena leta 1974, prvi prizidek pa ji je bil dograjen leta 1997. Kot je povedal Rafko Švegelj, je bil stari del šole v zelo slabem stanju, stene so bile zidane, izolirane samo s 3cm izolacijo, medtem ko podstrešje sploh ni bilo izolirano. Novi del šole je bil sicer energetsko nekoliko boljši, imel je že dvojno zasteklitev, stene so bile betonske s 7,5 cm izolacijo, delno je bilo izolirano tudi podstrešje. Kotlovnica je bila zastarela in neučinkovita, prezračevalna naprava v šoli ni imela vgrajenega rekuperatorja, tudi luči so bile potratne in zastarele.

Ključni cilj, ki so si ga zadali, je bil posodobitev strojne in elektro opreme, skupaj z vgradnjo toplotne črpalke, ki bo nadomestila kotel na kurilno olje ter vgradnjo prezračevalnih naprav z vračanjem toplote odpadnega zraka.  

Na starem delu šole so kompletno fasado obdali s 15 cm izolacijo, na novem delu šole, ki je že bila izolirana v debelini 7,5 cm, so dodali še 5 cm izolacije. Podstrešje so izolirali v debelini 20 cm, zasteklitev v novem delu je bila iz dvoslojne zamenjana v troslojno, pred glavnim vhodom v šolo pa se je zamenjal tudi vetrolov.

V sklopu energetske sanacije je bila vgrajena toplotna črpalka, vgrajene so bile tudi 4 klimatske naprave z rekuperatorji, zamenjale so se luči, vgradile varčne svetilke, za vse nove naprave pa so bili hkrati vgrajeni tudi merilniki električne in toplotne energije ter porabe vode.

 

Energetsko izkaznico, to je listina o učinkovitosti energije v stavbi s priporočili, je prav tako izdelalo podjetje Sauter Automatika, Podružnični šoli Šmarje – Sap pa jo je kot donacijo slovesno predal direktor Marjan Koščak, ki je tudi občan, zato je bil toliko bolj vesel in počaščen, da je prvo energetsko izkaznico, ki jo je izdelalo podjetje, izročil prav šoli v domači občini.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.