ECE z nižjima ponudbama električne energije in zemeljskega plina od doseženih na licitaciji Zveze potrošnikov Slovenije

Celje, 10. december 2014. Elektro Celje Energija (ECE), hčerinska družba Elektra Celje, dobavitelj električne energije, zemeljskega plina in lesne biomase, se v septembru ni pridružil licitaciji, ki jo je pod okriljem Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) izvajalo nizozemsko podjetje Prizewize. Zaradi neupoštevanja njihovih predlogov so javnosti zagotovili, da bodo kupcem ponudili ugodnejšo ponudbo, kot bo dosežena na licitaciji.

Z odprtim pismom so v ECE pred licitacijo pozvali ZPS, naj vendarle upošteva že razširjeno prakso javnih naročil pri nas in od dobaviteljev zahteva elektriko iz obnovljivih virov, kar predvideva tudi energetska strategija Slovenije. ECE je namreč edini dobavitelj, ki gospodinjstvom dobavlja elektriko iz obnovljivih virov brez doplačila, čeprav bi lahko to storili vsi dobavitelji. Poleg navedenega je ECE motila tudi visoka provizija, ki jo je zahteval o slovenskem trgu nepoučeni nizozemski izvajalec ter neinformiranje potrošnikov o posledicah menjave dobavitelja.

»Projekt Zamenjaj in prihrani je dobra ideja, ki pa se je ZPS žal ni lotila najbolje. Niso se učili iz napak, ki so jih takšni projekti zagrešili v tujini in niso imeli posluha za predloge in pripombe lokalnih dobaviteljev. Poudarek je bil na menjavi dobavitelja in ne na iskanju ugodnejše ponudbe, kar je za potrošnika zavajajoče. Mnogi dobavitelji imamo že dolgo časa cenovno ugodne ponudbe, primerljive med seboj. Veliko denarja bo v projektu odštetega za provizije tujemu izvajalcu, ki si jih mi ne moremo privoščiti. Marže in maloprodajne cene v Sloveniji so namreč v primerjavi z evropskimi veliko nižje,« je projekt opisal direktor ECE, mag. Mitja Terče.

Hkrati z odločitvijo, da ne sodeluje na licitaciji, je ECE kupcem obljubil ponudbi elektrike in plina, ki bosta ugodnejši od licitacijskih. Že do sedaj so bili najugodnejši ponudnik zemeljskega plina pri nas in konkurenčni pri elektriki. Obstoječo redno ceno plina bodo še znižali, za električno energijo pa so pripravili ponudbo »Prihrani več«, h kateri bo moč pristopiti do 15. januarja 2015. Oba energenta imata zagotovljeno ceno do 31. decembra 2015. Pristopi lahko vsakdo, ne glede na sodelovanje v akciji ZPS. Paketne ponudbe elektrika + plin v ECE niso pripravili.

»Od cen v ponudbi si ne moremo obetati dobička; verjamem, da tudi zmagovalca licitacije ne. Kljub temu pa smo prepričani, da je pomembneje, da ima kupec elektriko iz slovenskih obnovljivih virov brez doplačila, konkurenčno ponudbo zemeljskega plina in paleto dodatnih storitev, ki jih kot sodoben dobavitelj energentov omogočamo. Niti evro slovenskega denarja ne bo odšel v tujino, kar nas posebej veseli,« je še dejal Terče.

 

Dodatne informacije

Predstavnik za odnose z javnostmi:

Andrej Kerk

Elektro Celje Energija, d. o. o., Vrunčeva 2a, 3000 Celje; 03 42 01 206; andrej.kerk@ece.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.