10 let avtoplina v Sloveniji

Ste vedeli, da je avtoplin pri nas prisoten že 10 let? V tem času je postal priljubljen že pri številnih voznikih predvsem zaradi nizke porabe goriva. Manj znano pa je, da je plin tudi bolj varen in da podaljšuje življenjsko dobo motorja.

V desetih letih smo v Sloveniji dobili že 93 črpalk, kjer lahko napolnimo tudi vozila na plin. Cena plina znaša od 0,7 do 0,8 € / liter, kar je dosti bolj ugodno kot bencin ali nafta. Zaradi fizično kemijskih lastnosti, kot so visoka kalorična vrednost, visoko oktansko število, lahko vplinjanje in enostavno ustvarjanje homogene zmesi z zrakom, ima avtoplin več pozitivnih vplivov na motor, kot so daljša življenjska doba motorja, daljši čas za menjavo olja, daljše trajanje katalizatorja in tišje delovanje.

 

Varnostne prednosti pa so številne. Avtoplin ima najnižjo mejo vžiga med vsemi alternativnimi gorivi. Če pride do nekontroliranega iztekanja, tekoči avtoplin zelo hitro izpari. Avtoplin se ne bo vžgal, če vir vžiga ne doseže temperaturo najmanj 500 °C, za razliko od bencina, ki se vžge pri enkrat nižji temperaturi (220 – 260 °C)

 

Plinski rezervoarji, ki se vgrajujejo v vozila, so narejeni iz 3-4 mm debelega jekla in so testirani po najstrožjih standardih, njihova odpornost na mehanske udarce je precej višja kot pri klasičnih bencinskih rezervoarjih.
Plinske instalacije, ki jih vgrajujemo, so opremljeni z varnostnimi elementi, ki poskrbijo za dodatno varnost v primeru visokega pritiska, pokanja cevi, prometne nesreče ali požara.

 

Polnjenje avtoplinskega rezervoarja je enako polnjenju z bencinom ali dizelskim gorivom ter traja enak čas. Tako kot bencin ali nafta je tudi avtoplin v tekočem stanju in se toči v litrih. Črpalka se zaustavlja avtomatsko, ko količina plina v rezervoarju doseže 80 odstotkov, tako da ni nevarnosti, da bi se rezervoar preveč napolnil, s tem pa v rezervoarju ostane dovolj prostora za raztezanje plina pri višjih zunanjih temperaturah.

 

Za več informacij o predelavi vašega vozila na plin obiščite spletno stran Sigas.

BODI 'IN', VOZI NA PLIN !!! Denarnica, avto in narava vam bodo hvaležni! Vas boli glava zaradi vsakomesečnih računov za gorivo? SIGAS ima rešitev za vas. Predelajte svoje vozilo na plin in znižajte svoje stroške!
www.avtoplin.si | info@sigas.si | 051 688 880 | Krmelj 24C, 8296

Prejšnji članekZaključek Energetske sanacije na objektih OŠ Janka Kersnika Brdo in POŠ Krašnja
Naslednji članekSejem dom 2015

BODI 'IN', VOZI NA PLIN !!! Denarnica, avto in narava vam bodo hvaležni! Vas boli glava zaradi vsakomesečnih računov za gorivo? SIGAS ima rešitev za vas. Predelajte svoje vozilo na plin in znižajte svoje stroške!
www.avtoplin.si | info@sigas.si | 051 688 880 | Krmelj 24C, 8296

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.