Zmanjkalo toaletnega papirja? Izdelajte ga sami!

Malo za šalo, malo za res. Ob družbenem kolapsu, ki smo mu priča zadnje dni, ljudje panično nakupujejo hrano in higienske pripomočke. Toaletni papir se je izkazal za eno najbolj cenjenih dobrin. Če ste bili prepozni, da bi s police zagrabili še zadnji paket rolic, k sreči obstaja način, kako si lahko toaletni papir izdelate sami.

Najprej alternative …

V kolikor se vam toaletnega papirja ne ljubi izdelovati, lahko namesto toaletnega papirja uporabite tudi robčke za čiščenje obraza, papirnate kuhinjske brisače ali otroške čistilne robčke, vendar predvsem slednjih dveh ne mečite v straniščno školjko, saj vam jo lahko zamašijo in povzročijo še več težav. V primeru, da ničesar od zgoraj naštetega nimate pri roki, pa lahko uporabite še:

papir (časopisni, navadni papir za tiskanje, stare zvezke …): Tovrstni papir je sicer veliko bolj grob, a prav gotovo bolje kot nič. Pred uporabo ga malo zmečkajte in pregnetite v rokah, da se bo zmehčal, po uporabi pa ga odvržite.

spužvasto gobico: Spužvasto gobico so uporabljali že stari Rimljani. Pred uporabo jo zmočite, po uporabi pa nujno namočite v belilo razredčeno z vodo ali jo prekuhajte v vodi.

vodo: po opravljeni potrebi se umijte in zatem temeljito umijte še roke.

krpo: stara pižama, krpa, rjuhe, brisače … Uporabite lahko karkoli. Po uporabi zavrzite ali operite oziroma prekuhajte.

Za izdelavo domačega toaletnega papirja boste potrebovali:

– kakršen koli papir (neprimeren je zgolj svetleči papir iz revij)
– lonec
– vodo
– otroško olje, aloe vera ali kateri koli drugi losjon (deluje kot mehčalec)
– hamamelis ali nepozebnik (opcijsko, deluje antibakterijsko)
– travo in listje
– valjar
– kladivo
– rjuho ali brisačo
– žlico
– veliko desko za rezanje ali drugo ravno površino

Postopek:

  1. Namočite papir v vodo, da z njega odstranite čim več črnila, še posebej, če boste uporabili časopisni papir. Ko 3/4 črnila izgine s papirja, papir odstranite iz vode.
  2. Razmočen papir položite v lonec, vanj pa dodajte dve pesti trave in listja, ter ga do vrha napolnite z vodo. Zavrite, mešanica pa naj na zmernem ognju počasi vre približno eno uro.
  3. Po eni uri povečajte ogenj, mešanica pa naj pol ure vre na močnem ognju. Odstranjujte nastalo peno, vodo po potrebi dodajajte.
  4. Po vretju bo papir postal celulozen. Odstranite lonec s štedilnika in odstranite vodo iz njega, ne da bi pri tem mešali vsebino. Najbolje je, da vodo odstranite z žlico ali zajemalko, nato pa pustite mešanico, da se ohladi.
  5. Ohlajeni celulozni mešanici (pazite, da se ne bo popolnoma osušila) dodajte 4 jedilne žlice otroškega olja ali katerega koli drugega losjona in nekaj kapljic nepozebnika.
  6. Mešanico vzemite iz lonca in razporedite na brisačo ali rjuho, ki ste jo razgrnili na trdi podlagi. Razvaljajte jo z valjarjem, na kolikor tanko lahko. Morebitne kepice sploščite s kladivom.
  7. Na razvaljano zmes položite rezalno desko in jo obtežite. Po 30 minutah odstranite uteži, obrnite brisačo in previdno odstranite papir. Novonastali papir naj se na soncu do konca posuši.
  8. Posušen papir razrežite na krpice in ga veselo uporabite.

 

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZamenjati zimske pnevmatike z letnimi ali ne?
Naslednji članekDeževni gozdovi nas ne bodo rešili
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.