Top nasveti za varno ogrevanje

November, začetek mrzlih zimskih dni in ob enem začetek nove kurilne sezone. Zavod Varen sem je za to sezono pripravil nekaj informacij o varnem kurjenju in ogrevanju.

Kurilna sezona je obdobje med 1. oktobrom tekočega leta in 31. majem naslednjega leta. Za področje primorske občine pa med 1. novembrom tekočega leta in 30. aprilom naslednjega leta. V obdobju kurilne sezone je potrebno in obenem tudi zakonsko določeno, da dimnikar pregleda kurilno napravo, ki je bodisi na trda goriva ali na plin.

 

Pregled in čiščenje kurilnih naprav določa Pravilnik in je obvezno enkrat letno, če se ogrevate na plin ali kurilno olje.

 

Če pa v Vaši peči gorijo drva, morate dimnik in peč očistiti vsaj štirikrat letno.

 

Malo manj dela boste imeli tisti, ki imate peč na biomaso z manj kot 20 % toplotnih izgub z dimnimi plini. Dimnik in peč bo v vašem primeru potrebno očistiti dvakrat letno.

 

Smeti, plastike in ivernih plošč se ne sme kuriti! Pogosto namreč vsebujejo kemične snovi, ki v procesu izgorevanje prehajajo v okolje ter predstavljajo nevarnosti za žive organizme in onesnažujejo naš planet.

 

Ogljikov monoksid

Verjetno ste že večkrat zasledili informacije, ki vas opozarjajo na nevarnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Dejstvo je, da je v času kurilne sezone nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom zelo velika. Ogljikov monoksid – »Nevidni morilec« ali »Tihi ubijalec« je namreč izjemno strupen plin, neviden, brez vonja in okusa. Samo v letošnjem letu je zakrivil več zastrupitev in dve smrtni žrtvi.

 

Nastaja zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode.

 

Preventivni ukrepi

Da v času kurilne sezone ne bi utrpeli večje škode, vam svetujemo, da v prostor, kjer se nahaja kurilna naprava, namestite požarni javljalnik. Tistim, ki dom ogrevate s plinskimi pečmi, kot tudi s pečmi na trda goriva pa priporočamo namestitev javljalnikov ogljikovega monoksida.  Vsakodnevno prezračite prostore, še posebej tiste, v katerih spite. Gasilnik naj bo na vidnem in dosegljivem mestu, v bližini telefona pa vse pomembne intervencijske številke.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.