Preden napolnite steklenico z vodo in jo postavite v hladilnik, preverite majhen znak na dnu: lahko vam reši življenje!

Voda v hladilnik v palstični steklenici.
Foto: Kyryl Gorlov iz iStock

Medtem ko nas vremenoslovci strašijo z vrhunci poletne vročine, so hladilniki doma zagotovo polni dodatnih steklenic vode za hlajenje. In ker v hladilniku nikoli ni dovolj prostora za kakšno »težjo« embalažo, vsi posežejo po plastenkah, tistih od kupljene vode, soka …

Da ne preverjamo nalepk o vrsti plastike, ki mora biti na dnu vsake plastenke, najbrž ne gre izgubljati besed. Vedno si mislimo, da nam nam ne bo škodilo, če bomo še enkrat dali vodo v prazno plastenko, da se ohladi … Pa se zelo motimo, saj ni vsa plastika enaka. Vsaka svojo oznako, kar pomeni, da niso vse za večkratno uporabo.

Na dnu vsake plastenke je namreč znak trikotnika in v njem določena številka, ki pove, kako zdravju nevarna je plastenka, katera sprošča mikroplastiko in katera bolj ali manj rakotvorne snovi. Plastika, ki se uporablja za izdelavo steklenic, ima sedem kategorizacij in že dolgo je ugotovljeno, da ima teh 7 kod za identifikacijo plastične smole različne stopnje strupenosti.

Voda v plastenkah v supermarketu.
Foto: Jollier_ iz iStock

1PETE (IZOGIBAJTE SE)

Gre za polietilen tereftalat, ki se uporablja za izdelavo plastenk za vodo in sokove, detergentov. Edina dobra stvar je, da jo je mogoče reciklirati.

Stekleničke s to sestavo so namenjene samo za enkratno uporabo, saj obstaja možnost, da sproščajo težko kovino antimon. Poleg tega lahko vsebujejo tudi rakotvorne spojine.

2HDP (HDPE) (‘DOBRA’ PLASTIKA)

Tu govorimo o polietilenu visoke gostote, ki se najpogosteje uporablja za izdelavo mlečnih steklenic in ga je mogoče reciklirati.

Šteje se za ‘dobro’ plastiko, ki je varna za uporabo, saj je zelo malo verjetno, da bi sproščala škodljive kemikalije v vodo.

3PVC (3V) (IZOGIBAJTE SE)

Sestava je polivinilklorid, uporablja pa se za izdelavo plastičnih podov, cvetličnih loncev, kreditnih kartic, zaves za prho …

Ta vrsta plastike se še vedno najpogosteje uporablja za izdelavo plastenk, čeprav sprošča dve strupeni kemikaliji, ki motita delovanje hormonov v človeškem telesu.

4LDPE (‘DOBRA’ PLASTIKA)

Gre za polietilen nizke gostote, ki se uporablja na primer za izdelavo ovitkov zgoščenk, nato za plastične vrečke za nakupovanje ali zamrzovanje hrane.

Ne sprošča kemikalij v vodo.

5PP (‘DOBRA’ PLASTIKA)

Sestava je polipropilen, ki se uporablja za izdelavo plastičnih pokrovčkov, slamic, škatel za shranjevanje hrane in se običajno ne reciklira.

Spada med plastiko, ki ne škoduje zdravju. Iz te plastike so izdelani kozarčki za jogurt in stekleničke za sirupe.

6PS (IZOGIBAJTE SE)

Polistiren je nevarna sestava, spada med slabo plastiko, iz katere so izdelane plastične skodelice za kavo. Sprošča rakotvorno snov stiren.

Namenjen je samo za enkratno uporabo kot so kavne skodelice ali kot embalaža za hitro hrano.

7PC (ali brez oznake) (IZOGIBAJTE SE)

Plastična steklenica v koš.
Foto: Tutye iz iStock

Najslabša mešanica več vrst plastike. Najbolj nezdrava plastika, ki se uporablja za pakiranje prehrambenih izdelkov. Plastika s številko 7 ali če sploh ni označena (pomeni, da je 7), oddaja kemikalijo BPA, ki jo povezujejo s povečanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen in nepravilnosti jetrnih encimov. Presenetljivo je, da se iz njega izdelujejo stekleničke za dojenčke, športne stekleničke, uporablja se tudi za izdelavo posodic za shranjevanje hrane. Evropska unija je prepovedala uporabo te plastike za izdelavo otroških stekleničk.

Dobronamerni nasvet

In na koncu, ko ločimo med »dobro« in »slabo« plastiko, ki se ji je treba izogibati, povejmo, da plastika nikoli ni dovolj dobra in je previdnost pomembna na vsakem koraku. Vsi plastični izdelki lahko ob segrevanju oziroma poškodbi sproščajo strupene kemikalije. Zato bi bilo najbolje, da ne uporabljate plastike za hlajenje vode v hladilniku.

Če res ne morete piti ‘tople’ vode iz pipe in ste odvisni od ohlajene vode v hladilniku, izberite druge vrste plastenk ali vrčev. Steklo je vedno najbolj varno in vsaka hiša ima vsaj eno nepotrebno steklenico, ki je lahko uporabna za shranjevanje vode v hladilniku. Pravijo, sicer da je keramika ali nerjaveče jeklo boljša od plastike, vendar zapominte, da nič ni varnejše od stekla.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRSlobodna Dalmacija
Prejšnji članekRecept: Rok chéri
Naslednji članek4 nasveti, kako uporabiti vodo iz sušilnega stroja

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.