Pozor! Ta naprava v kuhinji je ‘tihi morilec’, sprošča rakotvorne snovi tudi, ko ni v uporabi…

Macro closeup of modern luxury gas stove top with tiled backsplash
Foto: ablokhin iz iStock

Nova raziskava povezuje plinske štedilnike z enim od osmih primerov astme pri otrocih, je sporočila ameriška komisija za varnost potrošniških izdelkov in opozorila, da bo razmislila o njihovi prepovedi. Negativni vpliv teh naprav na zdravje ljudi je veliko večji, zato tistim, ki se ne želijo ali ne morejo odpovedati plinskim štedilnikom, svetujejo več načinov za zmanjšanje njihove škode, piše N1.

Omenjene naprave so nedvomno vir onesnaževanja zraka v zaprtih prostorih. Obstajata dva načina, kako onesnažujejo naše domove. Prvi je najbolj očiten – ko so v uporabi. Goreči plin ustvarja toploto, ki povzroči, da se kisik in dušik povežeta s plamenom. Ti se združijo in tvorijo dušikov oksid in dušikov dioksid, skupaj znan kot NOx, ki lahko dražita pljuča. Vendar to ni edina povezava, ki bi vas morala skrbeti. Pri kuhanju na plin se lahko sproščajo tudi ogljikov monoksid, delci in celo formaldehid. Vsi imajo različne škodljive učinke na zdravje, lahko vplivajo na dihala in srčno-žilni sistem.

Skrb vzbujajoče študije

Vse več študij kaže, da plinske peči oddajajo strupene spojine tudi, ko niso v uporabi. Med najbolj skrb vzbujajočimi je benzen, ki je rakotvoren. Študija raziskovalnega inštituta v Oaklandu PSE Health Energy je odkrila benzen v 99 odstotkih vzorcev, vzetih iz domov v Kaliforniji. Druge odkrite kemikalije so ksilen, toluen in etilbenzen, ki prav tako lahko povzročijo težave z dihali in celo raka, nadalje piše N1.

Študija je tudi pokazala, da lahko plinski štedilniki oddajajo toliko benzena kot cigarete, zaradi česar so podobne pasivnemu kajenju. »Enako raven benzena lahko dobite samo tako, da vklopite napravo svoji hiši, tako kot bi v hiši imeli kadilca,« so besede Setha Shonkoffa, izvršnega direktorja PSE Energy Health. Lani objavljena raziskava je pokazala, da lahko emisije NOx pri uporabi te naprave v nekaj minutah presežejo varnostne standarde za kakovost zunanjega zraka.

Blue flames of a natural gas hob cooker burner working
Foto: Richard-P-Long iz iStock

Upoštevati je treba, da čeprav obstajajo številni senzorji kakovosti zraka v zaprtih prostorih za stvari, kot so ogljikov dioksid, hlapne organske spojine in trdni delci, ni poceni domačih različic za testiranje NOx, benzena in drugih gospodinjskih onesnaževal. Obstajajo nekoliko cenovno ugodni detektorji puščanja plina, vendar Shonkoff pravi, da se bolj osredotočajo na znatna puščanja kot na vsakodnevne emisije omenjenih naprav

Kaj nam je storiti?

Vklop prezračevanja med kuhanjem je nujen za izgon onesnaženega zraka ven. Res je, da to ni idealna rešitev, saj se onesnaženje zraka v zaprtih prostorih spremeni le v onesnaženje zraka na prostem. Vendar je bolje, kot da ga imate doma v visokih koncentracijah, kjer lahko povzroči večjo škodo vašim pljučem.

Za tiste, ki nimajo nap nad štedilnikom, je Shonkoff dejal, da je celo odpiranje okna dobra taktika za čiščenje zraka. Še bolje bi bilo, če bi na okno postavili ventilator, ki bo pomagal sesati zrak iz zaprtega prostora. Seveda je najboljši način za zmanjšanje onesnaževanja ta, da sploh nimamo plinskega štedilnika.

Close-up of turning on electric stove. Action. Turning on electronic plate panel. Panel with touch buttons on electronic plate.
Foto: Bohdan Bevz iz iStock

Alternativa plinskemu štedilniku so električni štedilniki, ki so lahko standardni ali indukcijski. Standardni uporabljajo tok skozi žico za ustvarjanje toplotne energije. Indukcijski namesto da bi proizvajali toploto, proizvajajo toploto elektromagnetno. Ko vklopite indukcijo, tok teče skozi tuljavo, ki ustvarja magnetno polje.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekPodjetji AquafilSLO in E.ON združili moči pri naslavljanju energetskih izzivov
Naslednji članekNajbolj prodajan avto leta v Evropi bo? Dirka je tesna

Urednik portala MojPrihranek

1 komentar

  1. Kaj je peč? Ali morda mislite štedilnik? Razlika je ogormna.
    Kakšen pa je standardni štedilnik? Namreč vsak štedilnik je narejen po mnogo standardnih. Mogoče konvencionalen? Pa spet bo za staro mamo konvencionalen štedilnik tisti na drva.
    Ne bodite jezni, če pričakujemo boljšo kvaliteto in pravilnost besedil. Po uporabi prevajalnikov in umetne inteligence je besedilo potrebno popraviti tako slovnično, kot vsebinsko in o vsebini vedeti vsaj toliko kot bralec pred branjem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.